BouwNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Gemeenteraad stemt in met voorzieningenplan Stadshagen

Zwolle – Bij een groeiende stadswijk als Stadshagen is het belangrijk dat er voldoende voorzieningen zijn om prettig te kunnen wonen, werken, winkelen en recreëren. Om in kaart te brengen aan welke voorzieningen behoefte is – nu en in de toekomst – is een voorzieningenonderzoek uitgevoerd. Op basis van de uitkomsten daarvan is vervolgens gewerkt aan een voorzieningenplan. Hierin is onderzocht op welke locaties de gemeente wat wil realiseren. Afgelopen maandag 17 juli heeft de gemeenteraad ingestemd met dit voorzieningenplan voor Stadshagen.

De komende jaren groeit Stadshagen – met de ontwikkeling van Breezicht-Noord, De Tippe en Breecamp-West – uit tot een wijk met 32.000 inwoners. Het is dan de grootste wijk van Zwolle. De groei en de veranderende samenstelling van de bevolking van Stadshagen hebben gevolgen voor de behoefte aan voorzieningen. Denk hierbij aan voorzieningen op het gebied van bijvoorbeeld zorg, onderwijs en cultuur.

Voorzieningenonderzoek

De gemeente heeft een aantal kavels voor voorzieningen gereserveerd in Stadshagen. De invulling van die kavels is van belang om het niveau van voorzieningen te laten aansluiten op de toename van het aantal inwoners. Deze behoefte aan voorzieningen is in 2022 onderzocht via een voorzieningenonderzoek. Dit onderzoek laat zien aan welke maatschappelijke en commerciële voorzieningen behoefte is in de komende 20 jaar. Zo komt er naar voren dat in Stadshagen een tekort aan voorzieningen wordt verwacht op het gebied van onder meer eerstelijnszorg en cultuur & ontmoeting.

Voorzieningenplan

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek is gewerkt aan een voorzieningenplan. Hierin zijn keuzes gemaakt over de verdere ontwikkeling van het aanbod van voorzieningen, op buurtniveau én op kavelniveau. Zo is in het voorzieningenplan voor de kavel naast voetbalclub CSV de volgende invulling opgenomen: buitensport en cultuur & ontmoeten. Voor de kavel Breezicht is opgenomen: eerstelijns zorg, cultuur & ontmoeten, in combinatie met wonen. En voor de gebiedsontwikkeling Breecamp-West is opgenomen: eerstelijns zorg en cultuur & ontmoeten. In totaal komen 10 kavels aan bod in het plan.

Vervolgstappen

Nu de gemeenteraad heeft ingestemd met het voorzieningenplan voor Stadshagen, is in de tweede helft van 2023 de uitgifte(strategie) verwacht. Dit houdt in dat men onder meer kijkt naar de verdere invulling per kavel en op welke wijze men komt tot de selectie van de partijen voor de kavels. Ook wordt dan gestart met het uitwerken van stedenbouwkundige en ruimtelijke randvoorwaarden voor de inrichting van de kavels; dit gebeurt in zogenoemde kavelpaspoorten. Wanneer dit gereed is, wordt gestart met de kaveluitgifte.

Besluitvormingsronde

Dit besluit was onderdeel van de besluitvormingsronde in de gemeenteraad van 17 juli 2023, de laatste gemeenteraadsvergadering van dit jaar. Erna is de gemeenteraad met zomerreces tot de aftrap van het nieuwe politiek seizoen op donderdag 7 september.

Er waren 17 juli 46 agendepunten en nog een aantal subagendapunten. Het was een levendige vergadering, met wat amendementen, moties, mondelinge vragen, agenderingsverzoeken, stemverklaringen en hamerstukken. Een greep uit de onderwerpen: Een woordje van de rekenkamercommissie, beëdiging nieuw raadslid ChristenUnie, herbruikbaar plastic, openbare ruimte Broerenkwartier, mobiliteitshub Wezenlanden-Noord, gebiedsvisie Noorderkwartier, benoeming burgerraadslid Volt, rapport Sleutel voor Jeugdhulp, en het verlengen van de subsidieverordening ‘Warm Thuis’.

Ook ging het over flexwonen, de ambtelijke kosten van het klimaatakkoord, de fasctievergoedingen, de begroting Serviceteam Jeugd, krediet voor nieuwbouw ‘Van der Capellen Scholengemeenschap’, lokaal Sportakkoord, bestemmingsplan Holtenbroek Zuid, en meer. Kijk op de agenda op www.zwolle.nl/gemeenteraad.

De vergadering is terug te kijken via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button