KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek

Gemeente Zwolle wil snel komen met warmtebedrijf

Zwolle – Om koers te houden richting een aardgasvrij Zwolle in 2040 is het van belang dat binnen afzienbare tijd een warmtebedrijf wordt opgericht in de wijken die in de Transitievisie Warmte 2020 zijn aangewezen als potentiële “warmtenetwijken”, om (deels) te kunnen laten schakelen naar een duurzaam gevoed warmtenet. Dat blijkt uit een nota die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Energietransitie

De energietransitie in volle gang. Eén van de afspraken in het Klimaatakkoord is dat gebouwen in Nederland in 2050 niet meer met aardgas worden verwarmd. Dat is nodig om de uitstoot van CO2 terug te dringen en klimaatverandering tegen te gaan. De gemeenten zijn volgens het Klimaatakkoord de regisseurs van de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. Zij hebben de regierol in dit deel van de warmtetransitie. Ook in Zwolle gaat men haar gebouwen en huizen op een andere manier verwarmen, maar de gemeente heeft hierbij de ambitie uitgesproken om dit al in 2040 te willen.

College en raad hebben zich hieraan verbonden middels het coalitieakkoord “Samen voor een waarde(n)volle toekomst 2022-2026” en daar in is opgenomen …” dit vraagt om optimaal gebruik van duurzame bronnen en aanleg van warmtenetten. We zijn, net als het Rijk, bereid hier een financiële bijdrage aan te leveren. Bij de exploitatie van toekomstige warmtenetten zien wij een duidelijke publieke taak. Alleen zo kunnen we bij deze ontwikkeling blijven sturen op publieke waarden.”

Waarden

In de Transitievisie warmte 2020 zijn publieke waarden opgenomen om op te sturen vanuit de regierol van de gemeente. Dit zijn betaalbaarheid, door goede verdeling van rendement en risico’s; vertrouwen, door transparantie; toekomstbestendigheid, door langetermijnstrategie; draagvlak, door betrokkenheid van burgers; en betrouwbaarheid, door leveringszekerheid.

Minister Jetten van klimaat is op 21 oktober 2022 gekomen met een wet die gemeenten sturingsmogelijkheden biedt op het gebied van collectieve warmte. Dit is de WcW (Wet collectieve warmtevoorziening). Hij wil daarmee zeker stellen dat een collectieve warmtevoorziening voor iedereen in de wijk een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam alternatief is voor aardgas. De verwachting is dat de wet in juli 2024 in werking treedt.

Om te kunnen functioneren heeft het Zwols Warmtebedrijf nodig: personele inzet, een sturingsmodel, kennis en kunde, en een investeringsbudget. Het oprichten en in gebruik nemen van het warmtebedrijf hebben langdurig impact op de begroting van de gemeente. Onder het opvolgende investerings- en oprichtingsbesluit van het warmtebedrijf, ligt een uitgebreide financiële onderbouwing.

Participatie

Dit voorstel voor warmte bespreekt de gemeente met de projectgroep “Wijkwarmteplan Holtenbroek en Aa-landen”, met hierin Travers Welzijn en de wijkinitiatieven die participeren in de warmtetransitie vanuit de wijken Holtenbroek en Aa-landen; tevens met de werkgroep “Techniek”, bestaande uit inwoners uit de twee wijken; en met de woningbouwcorporaties Openbaar Belang, SWZ en Delta Wonen.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button