KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Gemeente Zwolle gaat intentieverklaring ondertekenen tegen straatintimidatie

Zwolle – Twintig gemeenten in Nederland hebben een intentieverklaring ondertekend om straatintimidatie
aan te pakken. De gemeente Zwolle wil daarbij aansluiten. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de Zwolse VVD door wethouder Dorrit de Jong en burgemeester Peter Snijders.

Het college is het eens met de VVD dat staatintimidatie onacceptabel is. Inwoners moeten zich overal veilig en vrij voelen. Het gaat bij straatintimidatie om opmerkingen, gebaren, geluiden of aanrakingen die vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend zijn. De minister heeft aangegeven dat er per 1 juli 2024 een verruimde wet hierover in werking treedt.

De omvang van de strafrechtelijke bescherming breidt men uit en wordt gemoderniseerd. Onderdeel van deze wet is de verruiming van de mogelijkheden om strafrechtelijk op te treden tegen seksueel getint overlast veroorzakend gedrag door seksuele intimidatie zelfstandig strafbaar te stellen als overtreding tegen de openbare orde.

Onderzoek en trainingen

Er zijn geen cijfers over straatintimidatie van vrouwen en meisjes in Zwolle. In samenwerking met de nachtburgemeesters is de gemeente bezig met een kleinschalig onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven in Zwolle. De resultaten van dit onderzoek verwacht men in het derde kwartaal van dit jaar. In 2023 heeft Vizier-Oost in opdracht van de gemeente een aantal straattrainingen gehouden rondom dit thema. Op dit moment lopen er gesprekken rondom andere acties, zoals opgenomen is in het uitvoeringsplan diversiteit en inclusie 2024.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button