Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Door vuurwerk beschadigde drinkfontein Park Eekhout begin 2022 terug op oude plek

Na de jaarwisseling

Zwolle – De drinkfontein in Park Eekhout, die 16 maanden geleden zwaar werd beschadigd door vuurwerk, komt terug. De gemeente Zwolle heeft deze week opdracht gegeven aan de aannemer om de fontein in ere te herstellen. “Dit gaat gebeuren in het begin van 2022 om te voorkomen dat de fontein met de jaarwisseling gelijk weer beschadigd raakt door vuurwerk.” Dit laat de gemeente weten, nadat Arjan Spaans van het CDA en ook D66 vragen stelden over het terugplaatsen.

In juni vorig jaar sloeg zwaar vuurwerk een behoorlijk stuk uit de drinkfontein in Park Eekhout. Ooggetuigen zagen op die bewuste donderdag de 18e juni vier jongens wegrennen na het incident. De daders zijn echter nooit gevonden. De fontein werd na het incident weggehaald om hersteld of vervangen te worden. De plek werd afgedekt met een houten bekisting.

Duurt lang

Maar omdat het nu al zo lang geleden is vroeg Arjan Spaans van het CDA zich wel af waarom het zo lang moest duren dat de fontein weer terugkwam. Zeker omdat de gemeente na eerdere vragen van D66 had gemeld dat de fontein al deze zomer weer op de plek zou staan. Maar nu is er toch goed nieuws, want begin 2022 gaat het dan toch echt gebeuren.

De fontein was een geschenk van de inwoners van Twente aan Zwolle. Dit als dank voor de goede opvang en verzorging van hun jongens en mannen die door de Duitsers in de laatste maanden van WOII als dwangarbeiders zijn ingezet bij de aanleg van de Duitse verdedigingslinie met tankgrachten (zoals in het huidige Stadshagen), loopgraven en veldversterkingen in Zwolle. De originele fontein werd op 10 oktober 1947 geplaatst. Maar sinds 1985 staat er een kopie tegenover de dierenweide omdat het origineel toen ook zwaar beschadigd was.


Gerelateerde artikelen

Back to top button