KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Collectie Overijssel biedt visie op nieuwe huisvesting aan college B en W aan

Zwolle – Collectie Overijssel wordt geconfronteerd met een actueel, knellend huisvestingsvraagstuk. Om antwoord te bieden op deze knellende ruimtevragen heeft Collectie Overijssel een visie ontwikkeld op
de toekomst van haar huisvesting. Dat blijkt uit een nota die wethouder Monique Schuttenbeld stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De visie gaat uit van een nieuw centraal collectiecentrum waar men de archieven en collecties duurzaam kan beheren en aan inwoners en onderzoekers ter beschikking stellen. Men werkt aan een businesscase waarin de technische en financiƫle vereisten in kaart zijn gebracht. In 2024 zal aan de beide gemeenteraden van Zwolle en Deventer (waar zij haar vestigingen heeft) op basis van de businesscase worden gevraagd een besluit te nemen over de nieuwe huisvesting van Collectie Overijssel.

Knelpunten

De knelpunten waarmee de gebouwen op dit moment kampen, is dat de depotruimtes te klein zijn, dat men de klimaatinstallaties moet vervangen, de panden moet renoveren en verduurzamen, de energiekosten zijn te hoog, er is een overschot aan publieksruimte vanwege de digitalisering, de panden Eikenstraat Zwolle en Klooster Deventer beschikken niet over alle gewenste functieruimten voor professioneel behoud van collecties (quarantaineruimten en restauratieatelier) en de spreiding van de gebouwen is ongemakkelijk voor het personeel.

Al deze problemen kan men oplossen in een nieuwe locatie. Vooralsnog is het uitgangspunt dat men het nieuwe depot kostenneutraal kan realiseren binnen de huidige GR-bijdrage. Uit de businesscase moet
blijken of dit haalbaar is, mede gelet op de stijgende bouwkosten van grondstoffen en materialen. Er is een participatie traject gaande en in maart 2024 verwacht het bestuur de besluitvorming over de nieuwe locatie.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button