Natuur & DuurzaamVoorpagina

Update hoogwater: Water afvoeren met beleid

Zwolle – Ook 5 januari voert waterschap WDO Delta nog steeds water af om weer binnen de zogeheten ‘bandbreedte’ van de waterpeilen in de sloten te komen. En dat lukt goed, al zijn er regionaal verschillen. Om wateroverlast te voorkomen, voert ze volle bak af, maar ook met beleid.

Daar waar het moet geeft ze gas, daar waar het niet meer nodig is met beleid. Noem het gedoseerd, of ‘kamlpies an’. Reden hiervoor is het risico op inzakkende taluds, met alle herstelwerkzaamheden en kosten van dien. Daarnaast zorgen ingezakte taluds ervoor dat het water minder goed kan doorstromen.

Antwoord op veelgestelde vragen
Actuele waterstanden

Water afvoeren met beleid

Er heeft de afgelopen tijd zoveel water tegen de slootkanten (taluds) aangestaan, dat ze volledig verzadigd zijn. Al dat water brengt een behoorlijk gewicht met zicht mee. Door het zakken van de waterpeilen valt die druk weg en ontstaat het risico op verzakkingen en scheuren. De wet van de communicerende vaten eigenlijk. Spelen met de peilen, dat is wat de peilbeheerders dagelijks doen.

Vergis je niet, daar komt heel wat bij kijken en is echt vakwerk. Zo houden ze onder meer rekening met de actuele waterstanden, hoeveel neerslag wordt er verwacht, hoe verzadigd zijn de taluds en wat is het landgebruik naast de sloten? Dat schades niet te voorkomen zijn, toont de foto aan. Al is dit wel een extreem voorbeeld. Medewerkers herstellen dit in de winter. Vandaar de term ‘winterwerk’.

Lees meer: hoe men water op peil houdt

Gerelateerde artikelen

Back to top button