BouwEconomieKabelkrantNieuws uit ZwolleRegio

Bouwpersoneel moeilijk te vinden ondanks banenkrimp Overijssel en Gelderland Noord

Zwolle – In januari stegen de WW-uitkeringen in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord, ook in de bouw. Het aantal banen in de bouw groeide de afgelopen vijf jaar, in de drie regio’s zelfs sterker dan gemiddeld. Voor 2024 verwacht UWV een banenkrimp, door minder nieuwbouw.

Toch blijft het door de energietransitie en vergrijzing voor veel bouwberoepen moeilijk om voldoende personeel te vinden. Daarom leiden UWV en partners werkzoekenden op voor een beroep in de bouw.

Banengroei in bouw nog sterker in Overijssel en Gelderland Noord

Er speelt van alles in de bouw. Zo steeg het aantal banen in de bouw de afgelopen jaren fors. Met name het aantal zelfstandigen groeide hard, waardoor landelijk inmiddels 44% van alle werkenden in de bouw als zelfstandige werkt. Ook het aantal banen van werknemers nam toe, in iedere regio. In Twente en Regio Zwolle gaat het om een toename van 13% tussen 2018 en 2023 en in Veluwe Stedendriehoek om een toename van 15%. Dit is meer dan de landelijke toename van 12%. En dat terwijl de bouw al sterk vertegenwoordigd was in deze regio’s. Dat gaat voor meer arbeidsmarktregio’s op: veel regio’s met relatief veel banen in de bouw, lieten de afgelopen jaren een sterkere banengroei in de bouw zien dan gemiddeld.

Banenkrimp verwacht door minder nieuwbouw

Voorlopig lijkt het hoogtepunt echter bereikt. UWV verwacht voor 2024 namelijk een lichte banenkrimp in Nederland en in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. Dit komt door minder nieuwbouw van woningen en andere gebouwen. Dat zie je nu al terug in de dalende vraag naar oppermannen (assistenten bij vooral straat- en metselwerk) en stratenmakers. Veel straatwerkzaamheden hangen namelijk samen met de komst van nieuwbouwprojecten voor woningen en kantoren.

Personeelstekort houdt aan ondanks banenkrimp

Toch blijven er personeelstekorten door de aanhoudende vraag naar onderhoud en verbouw, verduurzaming en energietransitie. Op dit moment staan landelijk de meeste vacatures open voor onderhoudsmonteur, loodgieter en elektricien. Bovendien stijgt het aantal vacatures voor toezichthouders en adviseurs bij de bouw fors. Het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht de komende jaren onder andere knelpunten voor personeel dat elektriciteitsnetten onderhoudt en aanlegt, warmtenetten aanlegt en laadpalen installeert.

Overstappen naar de bouw

UWV brengt werkgevers en werkzoekenden bij elkaar door met partners zij-instroomtrajecten op te zetten. Werkzoekenden worden (om)geschoold in de richting van de bouw, vaak met baangarantie. Zo werken A.Hak, GOA Infra Opleidingen, WIJ-Techniek en UWV samen in Twente en de Achterhoek om monteurs laagspanning op te leiden. Uiteindelijk moeten de monteurs zelfstandig montagewerkzaamheden kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld aan verkeerslichten, openbare verlichting en distributienetten. Een ander voorbeeld is het verkorte hbo-traject van Saxion en UWV, waarbij werkzoekenden worden opgeleid tot BIM modelleur, werkvoorbereider of calculator.

Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “Ondanks de banenkrimp in de bouw, houden werkgevers de komende jaren moeite om personeel te vinden voor veel bouwberoepen. Dit komt naast maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie door vergrijzing: de komende jaren gaan veel mensen die in de bouw werken met pensioen. Een mogelijke oplossing is om de bouw aantrekkelijker te maken voor andere groepen. Zo werken er traditioneel weinig vrouwen in de bouw. Dat aandeel ligt ondanks een kleine toename nog steeds slechts op 11%.”

Lees meer in de UWV-publicatie Bouw in beeld.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op Arbeidsmarktinformatie (werk.nl).

Gerelateerde artikelen

Back to top button