KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVerkeer

Binnen 250 meter van iedere woning is een openbare laadpaal beschikbaar

'Struikelkabels' nog steeds ongewenst

Zwolle – De gemeente Zwolle blijft bij haar beleid om particuliere laadpalen op publiek terrein niet toe te staan. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de VVD door wethouder Arjan Spaans.

Het college heeft recent de verschillende belangen nogmaals afgewogen en heeft besloten het geldende beleid ongewijzigd te laten: het aanbrengen van (laad)kabels in de openbare ruimte is niet toegestaan in Zwolle.

Het college is het met de VVD eens dat de aanschaf en gebruik van de elektrische auto een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energietransitie en duurzaamheidsdoelen. Zij is het echter niet met het standpunt van de VVD eens dat het nu minder makkelijk gemaakt wordt om een laadvoorziening te realiseren. En dat dit een reden kan zijn om alsnog een fossiele brandstofauto aan te schaffen. Het beleid is immers niet veranderd.

Eigen terrein

De gemeente faciliteert inwoners die hun auto niet op eigen terrein kunnen opladen door middel van de concessie publieke laadinfrastructuur Gelderland-Overijssel. Daar maakt ook Zwolle onderdeel van uit. Deze inwoners kunnen via de gemeente een (extra) openbare laadpaal in de buurt aanvragen, mocht het huidige aanbod niet voldoende zijn. In Zwolle zijn overigens al meer dan 1.000 openbare laadpunten gerealiseerd. Daardoor is bijna overal binnen 250 meter van een woning een openbare laadpaal beschikbaar. Ook de komende jaren blijft de gemeente dit netwerk verder verdichten en uitbreiden. Mensen die kunnen parkeren op eigen terrein moeten uiteraard hun eigen laadvoorziening realiseren op hun eigen terrein.

Andere gemeenten

De meeste andere grotere en vergelijkbare gemeenten volgen dezelfde lijn als Zwolle. Met uitzondering van Amersfoort en Enschede. Daar is het opladen van een elektrische auto in de openbare ruimte via een eigen laadkabel in geen enkele gemeente van de twintig grootste gemeenten toegestaan. Wel loopt er in twee gemeenten nog een proef en hebben twee gemeenten zich hier nog niet over uitgesproken. De overige gemeenten willen, net als Zwolle, niet dat er onveilige situaties kunnen ontstaan wanneer inwoners zelf voorwerpen in de openbare ruimte plaatsen.

Signalering

Het college heeft op dit moment geen volledig beeld van het aantal struikelkabels in Zwolle. Vanuit onder andere haar taken en rollen als wegbeheerder, toezichthouder en onderhoud is zij dagelijks actief in de wijken. Eventuele
onveilige of overlastgevende situaties worden hierdoor gesignaleerd. Daarnaast kunnen situaties gemeld worden via de reguliere kanalen van de gemeente Zwolle zoals de website, het Klant Contact Centrum en 14 038.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button