Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – BeQuick ’28 pupillenveld met zonnecollectoren officieel geopend

Metingen warmteopbrengst gaan door

Zwolle – Sinds het voorjaar ligt er bij Sportpark BeQuick een nieuw kunstgras pupillenveld. Het bijzondere is toch wel dat met het veldje warmte wordt opgewekt waarmee in de toekomst de omliggende gebouwen kunnen worden verwarmd. Het is een proefproject om te kijken hoeveel warmte zo’n veldje precies oplevert. Dinsdagmiddag kwamen meerdere Nederlandse gemeenten, waaronder Eindhoven en Enschede, kijken hoe de proef verloopt. Het was gelijk ook de officiële opening van het collectorveld.

In het voorjaar heeft de combinatie van Sallandse United, SuperSub en Unica een proefveld aangelegd op het complex van Be Quick ’28. Een bestaand trapveld is omgebouwd tot een pupillenveld van 45 bij 32 meter waarop ook volwassenen kunnen trainen. In de zonnecollectoren die onder de veld liggen wordt water verwarmd, dat via een installatie en een warmtenet naar woningen en gebouwen kan worden getransporteerd. Daarmee kan zo’n veld in de toekomst de omliggende gebouwen verwarmen, zonder aardgas.

Dit proefproject is samen met een soortgelijk collectorveld op Sportpark de Marslanden de eerste toepassing van warmtewinning uit kunstgras voetbalvelden en is daarmee uniek in Nederland. Samen met TNO onderzoekt Sallandse United wat het veld precies aan warmte kan opleveren. Ook wordt gekeken welke effecten dit sportveld heeft op de spelervaring van de sporters. Het veld blijft na de proefperiode in gebruik bij de gebruikers van het sportpark. Als uit onderzoek blijkt dat de warmteopbrengst uit het proefveld voldoende is kan het proefveld op termijn mogelijk direct bijdragen aan het verduurzamen van het sportcomplex.

Matten waarin de buizen zitten met water die de warmte opvangen – Foto © Naomi Everts RTV Focus Zwolle
Dwarsdoorsnede kunstgrasveld met daaronder de matten en de zonnecollector buizen – Foto © Naomi Everts RTV Focus Zwolle
Het stokje van het project wordt overgedragen door wethouder Arjan Spaans van Zwolle aan vertegenwoordigers van de gemeenten Enschede en Eindhoven.
Foto © Naomi Everts RTV Focus Zwolle
Foto © Naomi Everts RTV Focus Zwolle
Wethouder Arjan Spaans Energietransitie Zwolle – Foto © Naomi Everts RTV Focus Zwolle
Foto © Naomi Everts RTV Focus Zwolle
Foto © Naomi Everts RTV Focus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button