Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Audio – ‘Superkolk heeft uitstekend gefunctioneerd tijdens zware neerslag’

Zwolle- Het lijkt een soort schelpachtig kunstwerk tussen het groen van het Stationsplein, maar in werkelijkheid is het een ‘Superkolk’ met een belangrijke functie. Hoe belangrijk, daar kwam de stad zondagmiddag achter, toen een enorme onweersbui met heel veel neerslag over Zwolle trok.

Mark Heideveld is Beheermanager stedelijk water bij gemeente Zwolle en is al lange tijd bezig met de waterhuishouding in de stad. Eén van de belangrijke projecten om te zorgen dat Zwolle geen natte voeten krijgt, is die Superkolk op het Stationsplein. Maar hoe werkt dat nu precies?

Interview met Mark Heideveld, Beheermanager stedelijk water bij gemeente Zwolle

Mark Heideveld, Beheermanager stedelijk water bij gemeente Zwolle, achtergrond, deel van de Superkolk met gemeentelijke groen.
Mark Heideveld, Beheermanager stedelijk water bij gemeente Zwolle, achtergrond, deel van de Superkolk met gemeentelijke groen.

 

Q: Heeft de Superkolk goed gefunctioneerd tijdens het zware noodweer?

Mark Heideveld: Ja, de Superkolk heeft uitstekend gefunctioneerd! Wat we dachten dat nog wel even zou duren, gebeurde gistermiddag. We kregen binnen een uur tijd zo’n 60 tot 80 millimeter neerslag, voornamelijk over Zwolle-Zuid, Hanzeland en een groot deel van Assendorp. Dit veroorzaakte aanzienlijke wateroverlast.

Q: Hoe werkt de Superkolk precies?

Mark Heideveld: Toen het zware noodweer over Zwolle trok, stond de Stationsweg compleet onder water. De Superkolk werd geactiveerd en heeft goed gefunctioneerd. We hebben hier ongeveer 600 kubieke meter waterberging. Dat is vergelijkbaar met een klein wedstrijdzwembad, en het was helemaal gevuld. Het water bleef hier nog een tijdje staan, maar binnen een paar uur was het weg. Uiteindelijk heeft dit niet geleid tot ernstige wateroverlast.

Q: Dus het water is niet in de kelders van omliggende gebouwen terechtgekomen?

Mark Heideveld: We hebben vanochtend nog een controle gedaan, ook bij Hotel Wientjes (red. hotel aan de Stationsweg). Daar is geen water binnengestroomd. We hebben hen ook uitgelegd hoe het systeem werkt. Ze waren erg blij, want anders zou het water naar binnen zijn gekomen.

Q: Waar gaat het water naartoe dat wordt opgevangen door de Superkolk?

Mark Heideveld: Het water loopt via de naden tussen de stenen de bodem in wanneer het regent. Als het harder regent, wordt het water via kleine openingen in de fundering onder de stenen opgevangen. Bij zeer zware regenval gaat het via de superkolk in de infiltratiekratten, dat is een enorme opvangbak. Het hele systeem van infiltratiekratten was gistermiddag gevuld en toen bleef het water even op straat staan.

Q: Wanneer zal het opgevangen water weer in het gebied worden verspreid?

Mark Heideveld: Het proces van verspreiding begon al gistermiddag. Het water komt in het systeem terecht en wordt via de zijkanten van het infiltratiesysteem afgevoerd naar het grondwater. Uiteindelijk is het weer beschikbaar voor planten en draagt het bij aan een gezonde waterbalans.

Q: In een ander gebied, de Deventerstraatweg in Assendorp, stonden fietspaden onder water, zelfs na het noodweer. Wat is hier precies gebeurd? 

Mark Heideveld: Ja een deel van een fietspad is losgelaten. Het gaat om de “plastic road” , een interessant project. Het fietspad van kunststof is enkele jaren geleden aangelegd als pilot en heeft holle ruimtes waarin water kan worden opgeslagen. Tijdens het hevige noodweer is echter een deel van het kunststof dek losgekomen. Het mooie van dit soort pilots is dat we ervan leren. Momenteel wordt er gewerkt aan het herstel van het fietspad door KWS, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het project.

Q: Er zijn nog andere maatregelen  om Assendorp klimaatbestendig te maken. Kunt u daar iets over vertellen?

Mark Heideveld: Inderdaad, we hebben eerder dit jaar ook een spoorduiker aangelegd aan de Deventerstraatweg. Deze heeft een diameter van een meter en zal het water in de toekomst afvoeren naar bijvoorbeeld de wijk Zwolle-Zuid aan de andere kant van het spoor. Momenteel moet de spoorduiker nog worden aangesloten. Het is een van de maatregelen om Assendorp klimaatbestendig te maken. Het recent opgeleverde Azaleapark in Assendorp heeft al een grote waterbuffer. Ook daar zullen we de komende jaren werken aan de verbindende schakels tussen het park en de spoorduiker. Dit is essentieel om de Deventerstraatweg droog te krijgen. We begrijpen dat bewoners bezorgd zijn, maar we gaan ermee aan de slag.

Waterberging bij het spoor - Foto © RTV Focus Zwolle
Waterberging bij het spoor – Foto © RTV Focus Zwolle
Waterberging bij het spoor - Foto © RTV Focus Zwolle
Boren van de spoorduiker / Waterberging bij het spoor – Archieffoto © RTV Focus Zwolle

 

Herinrichting Azaleapark gestart – Archieffoto © RTV Focus Zwolle

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button