EconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Audio – Hoe drie bedrijven op Hessenpoort het elektriciteitsnet ontlasten met de Smart Energy Hub

Zwolle – Een nieuwe manier om duurzame energie te gebruiken is gelanceerd op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. De Smart Energy Hub (SEH) regio Zwolle Noord maakt het mogelijk dat drie bedrijven hun eigen energie opwekken, opslaan en delen met elkaar. Zo kunnen ze efficiënter omgaan met het elektriciteitsnet en bijdragen aan de verduurzaming van de regio. Op zeer korte termijn gaan meer bedrijven op de Hessenpoort zich aansluiten.

De SEH regio Zwolle Noord is een uniek project in Nederland. Het is de eerste hub die ‘realtime’ het verbruik en de opwek van energie meet en balanceert via een platform. Dit zorgt voor een betere benutting van de netcapaciteit en meer levering van duurzame energie aan het stroomnet. De bedrijven Tiem, Axxor en Zehnder hebben hiervoor een pilot samenwerkingsovereenkomst voor netcapaciteit gesloten met netbeheerder Enexis.

De opening van de SEH regio Zwolle Noord op vrijdag 13 oktober was een feestelijke gebeurtenis. De betrokken partijen – Energie Coöperatie Hessenpoort, gemeente Zwolle, Enexis en provincie Overijssel – vierden het startpunt voor de verdere uitrol van de hub op het hele bedrijventerrein Hessenpoort en daarbuiten.

Onze verslaggever sprak met wethouder Arjqan Spaans van de gemeente Zwolle, Arap-John Tigchelaar, directeur van Transferro en Tom Westra van Spectral over de Smart Energy Hub.

 

Wethouder Arjan Spaans over de betekenis van de Smart Energy Hub voor Zwolle

 

 

Arap-John Tigchelaar over de samenwerking binnen de Smart Energy Hub en de strategie voor de SEH op de Hessenpoort en andere bedrijventerreinen

 

 

Tom Westra van Spectral over de technology en data voor de Smart Energy Hub

Gerelateerde artikelen

Back to top button