KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Audio – ‘Buurman Abdi’ van Zwollenaar Douwe Dijkstra maakt kans op Oscar-shortlist

Zwolle – De documentaire Buurman Abdi, van de Zwolse regisseur Douwe Dijkstra, heeft een grote kans om op de Oscarshortlist te komen. De film over de Somalische vluchteling Abdi die in Zwolle woont, is al veelvuldig bekroond op internationale filmfestivals. Ook The New York Times heeft de documentaire aangekocht en uitgebracht.

Interview met documentairemaker Douwe Dijkstra over zijn buurman Abdi

Over de documentaire

De Somalische vluchteling Abdiwahab Ali speelt zijn door oorlog en geweld gekleurde leven na met zijn Zwolse werkplaatsbuurman Douwe Dijkstra, die filmmaker is. In Douwes special effects studio zoeken zij spelenderwijs naar vormen om een verhaal te vertellen over een destructief verleden en een creatief heden. Met schaalmodellen en green screen opnames verfilmen zij Abdi’s jeugdherinneringen uit zijn geboorteplaats Mogadishu. Ook onderzoeken ze samen Abdi zijn criminele verleden in Nederland.

Dijkstra is ‘zeer vereerd’ dat zijn film in de race is voor een Oscar. ‘Het is een gek jaar geweest en we zijn ontzettend dankbaar dat het verhaal van Abdi zoveel impact heeft. Eind deze week wordt de Oscarshortlist bekendgemaakt, waarop 20 films staan die genomineerd kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button