Nieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Ank Bijleveld-Schouten bij haar afscheid benoemd tot ereburger en officier

Zwolle – Bij haar afscheid als Commissaris van de Koning in Overijssel heeft Ank Bijleveld-Schouten vanmiddag twee bijzondere onderscheidingen gekregen. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle bevorderde haar tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Loco-Commissaris Eddy van Hijum benoemde haar tot ereburger van Overijssel.

Volgens Eddy van Hijum is en was Ank Bijleveld als Commissaris van de Koning het boegbeeld van Overijssel. “Ze zorgde voor verbinding. Zowel met bestuurders als met inwoners”, aldus van Hijum die Bijleveld de bijbehorende broche opspeldde. Vorig jaar werd Herman Finkers nog benoemd tot ereburger van de provincie. Andere ereburgers zijn de heer J.A.M Hendrikx (2002), de heer A. van der Meiden (2006), de heer E.Tilkorn (2009) en de heer G.J.Jansen (2010).

 

Officier in de orde van Oranje Nassau

Ook burgemeester Henk Jan Meijer roemde de verbindende kracht en grote uitstraling van Ank Bijleveld. “Dankzij jouw toegankelijke en hartelijke optreden heb je de provincie dichterbij de mensen gebracht. Jij was een Commissaris die herkenbaar bleef voor de inwoners van Overijssel. Wij verliezen in jou een markante, authentieke en betrokken Commissaris van de Koning. We gaan je missen”, aldus de burgemeester.

Hij refereerde verder aan haar inzet als voorzitter van het Nationaal comité 200 jaar Koninkrijk (2012-2015) en de vele Koninklijke bezoeken die Overijssel de laatste jaren gehad heeft. Koningsdag in Zwolle in 2016 noemde hij als persoonlijk hoogtepunt in beider bestuurlijke carrières.

Al eerder onderscheiden

In 2001 werd Ank Bijleveld bij haar vertrek als Kamerlid al benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Ze is nu bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Ank Bijleveld-Schouten was sinds 1 januari 2011 Commissaris van de Koning in Overijssel. Op 26 oktober is ze beëdigd als minister van Defensie in het kabinet Rutte III.

Gerelateerde artikelen

Back to top button