Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

PvdA en CU combineren Plantenjacht én stoepkrijten

Zwolle – Deze winter organiseert FLORON voor de 7e keer de Eindejaars Plantenjacht: midden in de winter op zoek gaan naar bloeiende planten. Een onmogelijke opgave? In Zwolle willen burgerraadslid Herman Sieben (PvdA) en gemeenteraadslid Jacob Raap (CU) aandacht voor de Zwolse stadsnatuur stimuleren. De Eindejaars Plantenjacht laat het belang van een groene binnenstad zien en is een mooie activiteit die wél kan.

In juni vroegen beide raadsleden al met Botanisch stoepkrijten aandacht voor de Zwolse stadsnatuur. Hoe leuk is het om nu de Eindejaars Plantenjacht daarmee te combineren? De opzet van de Plantenjacht is simpel:

1. kies een moment t/m 3 januari voor een wandeling
2. noteer gedurende één uur alle wilde planten die in bloei staan
3. geef de resultaten door aan FLORON

Herman Sieben en Jacob Raap combineren de Plantenjacht met botanisch stoepkrijten: met stoepkrijt de naam van de gevonden bloeiende planten erbij schrijven. Dit is een leuke manier om passanten en bewoners op planten te wijzen en plantennamen te leren kennen, maar ook om het belang van een groene stad te laten zien. Steden hebben groen nodig, ook Zwolle! De planten en bomen in de binnenstad van Zwolle hebben een belangrijke functie voor de biodiversiteit, waarin onder meer het insectenleven weer tot leven komt. En natuur ondersteunt een gezondere en klimaatbestendige stad. De Eindejaars Plantenjacht is een educatieve manier om bewust aandacht te besteden aan de biodiversiteit van de stad én bij te dragen aan de kennis over winterbloeiers.

Jacob Raap en Herman Sieben gaan op Eindejaars Plantenjacht door in een aantal stegen en straatjes in de binnenstad van Zwolle de bloeiende planten te inventariseren en daar plantennamen bij te ‘krijten’. “Mogelijk dat meer mensen dat in Zwolle kunnen gaan doen, bijvoorbeeld om eens naar je stoep of op een schoolplein te kijken wat voor mooi onkruid daar groeit! Voor de Eindejaars Plantenjacht hoef je geen echte plantenkenner te zijn. Er zijn apps en stadsplantenposters die je kunnen helpen bij het op naam brengen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button