112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hulpdiensten ondergaan metamorfose

Zwolle – Het is even wennen. Dinsdagmorgen was er een politiewagen in Zwolle te zien met een geheel nieuw uiterlijk. De oude opvallende strepen zijn veel breder geworden. Ook is het oranje nu rood geworden. Niet alleen de politievoertuigen ondergaan de komende tijd deze metamorfose ook brandweerwagens en ambulances zullen er aan moeten geloven.

Geleidelijk invoeren

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is afgesproken dat voertuigen bij vervanging de nieuwe strepen krijgen. Het verbeterde ontwerp wordt daardoor geleidelijk zichtbaar in het straatbeeld.

Hulpverleningsvoertuigen van de overheid krijgen sinds april dit jaar dit nieuwe uiterlijk om nog beter zichtbaar te zijn. Hierdoor zijn de strepen ’s nachts nog duidelijker te zien. Ook de strepen op voertuigen van de Koninklijke Marechaussee, Reddingsbrigade Nederland, Veiligheidsregio’s en Defensie worden aangepast.

Nieuw ontwerp

Het huidige ontwerp van de strepen dateert uit 1993. Inmiddels zijn er folies die het licht vooral ‘s nachts beter reflecteren waardoor de strepen in het donker nog duidelijker zichtbaar zijn. De nieuwe strepen zijn daarnaast tweemaal zo breed en wat hoger geplaatst. Dit sluit beter aan bij het ontwerp van de moderne voertuigen, die ronder en breder van vorm zijn dan oudere modellen. Verder zijn twee kleuren verhelderd. De roodoranje streep van politie en Marechaussee wordt rood, net als van de ambulance, en de Marechaussee krijgt een iets aangepaste tint blauw.

Een nieuw model politiewagen met de oude strepen.
Een nieuw model politiewagen met de nieuwe strepen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button