Dit is een commerciële partnerbijdrageOndernemend nieuws

Hoeveel is mijn huis waard?


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Zwolle – Huizenprijzen zijn als aandelen op de beurs; ze stijgen en dalen, en lang niet altijd op een voorspelbare wijze. Het voordeel van een huis is dat je erin kunt wonen, ook als de waarde (tijdelijk) daalt. Als je de afgelopen jaren hebt gezien dat huizenprijzen tot recordhoogte zijn gestegen, dan is het niet zo prettig om te zien dat ze nu flink zijn gedaald. Een huis kopen of verkopen is vooral een kwestie van timing in combinatie met kennis. Hoe je achter de werkelijke waarde van je woning komt, leggen we uit op deze pagina.

Waarde huis bepalen

Hoeveel is mijn huis waard? Dat is een eenvoudige vraag maar het antwoord kan flink afwijken. Als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten, dan moet je de taxatiewaarde weten. Dit is een bedrag dat door een neutrale taxateur wordt vastgesteld. Dan is er de waarde volgens de verkoopmakelaar. Als een huiseigenaar 350.000 euro vraagt voor een huis, terwijl de taxateur niet hoger komt dan 325.000 euro, betaal je dan te veel voor de woning?

De reden dat huizenprijzen verschillen op basis van wie je het vraagt heeft met verschillende zaken te maken. Als eerste het meetpunt. Zo wordt de WOZ-waarde op 1 januari van ieder jaar berekend, van het afgelopen jaar. Dit betekent dat deze schatting al direct een jaar achter ligt op de huizenmarkt, en we hebben gezien hoe snel de markt kan veranderen. Dan is er een verschil tussen de ‘objectieve’ taxatiewaarde en de meer subjectieve waardebepaling die een makelaar vaststelt. Als verkoper wil je namelijk een goede verkoopprijs hebben. Vergeet echter niet dat er meer zaken over tafel gaan tijdens de onderhandelingen over de koopsom. 

Onderhandelen over huizenprijs

Een huis wordt aangeboden op basis van een vraagprijs. Dit is vaak niet het uiteindelijke bedrag dat op de overeenkomst komt te staan. Hierboven hebben we het verschil tussen de taxatiewaarde en vraagprijs al genoemd. Als de koper akkoord gaat met de vraagprijs, dan moet er naast de lening nog 25.000 euro worden betaald uit andere middelen. Maar vraagt de verkoper te veel? Dit hoeft niet. De taxatiewaarde is een schatting op basis van de markt, het is mogelijk dat er kenmerken zijn die de hogere prijs verantwoorden. Woningisolatie misschien, of randvoorwaarden zoals een flexibele datum voor de sleuteloverdracht. Het gaat om grote bedragen, tijdens de onderhandelingen komen alle details aan bod. De prijs is slechts een stukje van de puzzel.

Woningwaarde bepalen

Als je een huis verkoopt dan hoef je geen taxatierapport aan te vragen. Naast de kosten krijg je niet veel meer dan een bedrag zonder verdere tekst en uitleg. Via watismijnhuiswaard.com kun je een waardebepaling aanvragen bij makelaars in de buurt. Dan komt er een verkoopmakelaar bij je langs die naar de woning komt kijken om zo de waarde te berekenen. Daarna kun je met de makelaar overleggen wat de beste manier is om de woning voor een goede prijs te verkopen. Hoewel de verkoopmakelaar in het belang van de verkopende partij werkt, kan dit ook zeker voordeel bieden voor de koper. De communicatie verloopt soepel omdat er een professional bij betrokken is die precies weet waar ieders belangen liggen.


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Gerelateerde artikelen

Back to top button