Stock

Speciale dernière in Zwolle

Op 19 mei 2022 de nieuwste voorstelling van choreograaf Samir Calixto heeft een speciale
dernière in de ODEON Zwolle. DIDO ÆNEAS US & ALL is de eerste productie van stichting Matter
Affects, een initiatief van Samir Calixto en Stacz Wilhelm, de voormalig artistiek leider van het
Haagse dansproductiehuis Korzo. De stichting beoogt de ondersteuning van zgn. mid-career
choreografen te verbreden door het initiëren van verrassende samenwerkingen. De uitgebreide
Nederlandse tournee wordt op 19 mei afgesloten met een speciale dernière in Schouwburg
Odeon te Zwolle, niet toevallig ook de stad waar Matter Affects zich gevestigd heeft.

Speciaal voor deze laatste voorstelling van de tournee – die zeer warme reacties heeft gekregen van zowel critici als publiek – bieden Matter Affects en Zwolse theaters een introductie aan van de operaregisseur Javier López Piñón, die Purcell’s opera van binnenuit kent. Op een heldere en inspirerende manier vertelt hij over wat Purcell’s meesterwerk zo bijzonder maakt en hoe hij de interpretatie van Samir Calixto heeft ervaren.

Ook na de voorstelling is er een nagesprek met Samir Calixto en de danseres Erika Poletto. Op 16
september en 14 november, nog voor het begin van het creatieproces, werd Samir in Odeon over het
project geïnterviewd en op 23 december was er een livestream vanuit IJsland, exclusief voor het publiek van Odeon. Nu, bij de laatste voorstelling van de tournee, is de cirkel compleet. Hoe kijken de makers terug op het creatieproces in vier landen en op de uiteindelijke voorstelling? Wat kregen zij terug van het publiek tijdens de tournee? En hoe wordt de voorstelling ervaren door het Zwolse publiek?

De voorstelling

De opera Dido en Aeneas werd rond 1688 geschreven door de Engelse componist Henry Purcell en geldt als een mijlpaal in zowel de muziekgeschiedenis als de westerse cultuur. Het werk concentreert zich op de tragisch mislukte verhouding tussen de twee mythische personages, maar reikt in de interpretatie van Samir Calixto veel verder dan dat. Binnen Purcell’s meesterwerk gaat hij op zoek naar de grenzen tussen romantische en spirituele liefde. Het onstilbare verlangen naar een wederhelft wordt geconfronteerd met een bredere, universele liefde, die ligt in wederzijdse vrijheid en het begrijpen van onze plaats in een groter geheel – een thema dat veelvuldig terugkeert in het oeuvre van de choreograaf en nu actueler dan ooit lijkt te zijn.

Matter Affects

Initiatiefnemers Samir Calixto en Stacz Wilhelm kennen elkaar van hun jarenlange samenwerking bij Korzo producties. Zij delen een visie waarin dans de veranderlijkheid en pluriformiteit van het leven belichaamt, en door non-verbale intensiteiten de menselijke interactie verrijkt. De stichting zet zich in voor de ondersteuning van mid-career choreografen die al jarenlang op een hoog artistiek niveau werken en met hun voorstellingen een nationaal en internationaal publiek bereiken. Werkelijke verbreding van deze ondersteuning wordt bereikt door het betrekken van nieuwe, en wellicht ongebruikelijke partners. Vandaar dat de stichting de stad Zwolle als thuisbasis heeft gekozen en een meerjarig samenwerkingsverband is aangegaan met Zwolse Theaters en Schouwburg De Lawei in Drachten. Internationaal wordt samengewerkt met het Europese netwerk Danse Qui Danse. Voor DIDO ÆNEAS US & ALL zijn de buitenlandse coproductiepartners Scenario Pubblico in Catania, Dansverkstæðið in Reykjavik, en Steptext Dance Projects in Bremen.

The event is finished.

Back to top button