112 nieuwsKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

CDA Zwolle drukt gemeente met neus op PTSS bij brandweerlieden

Zwolle – Medewerkers van brandweer IJsselland worden via het team Collegiale Ondersteuning (TCO) opgevangen na een ingrijpend incident. Daarmee proberen zij PTSS te voorkomen of behandelen. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van het Zwolse CDA aan het college van burgemeester en wethouders.

Via nazorggesprekken biedt TCO hulp en ondersteuning om ingrijpende incidenten bespreekbaar te maken en te verwerken. De brandweer is aangesloten bij het Instituut voor Psychotrauma (IVP) ARQ voor professionele
psychosociale ondersteuning van haar medewerkers. Hierdoor kunnen ze snel deskundige hulp inschakelen van psychologen en specialisten wanneer hier behoefte aan is.

Ook erkent men het als een beroepsziekte wanneer PTTS als gevolg van het brandweerwerk is vastgesteld bij een medewerker. Ze handelen tevens volgens de rechtspositie van de medewerker. Zo wordt er dus niet gekort op het salaris en worden behandelingen of bijkomende kosten vergoed. Tevens zijn ze aangesloten bij de landelijke initiatieven voor de ontwikkeling van een modelregeling PTSS en een toolbox psychische klachten.

Mentale veerkracht

Naast de huidige initiatieven op het gebied van nazorg willen ze hun medewerkers zo goed mogelijk ondersteunen om hun mentale veerkracht te vergroten. Via het thema Nazorg en Veerkracht, dat vorig jaar is gestart, hebben ze extra aandacht voor preventie en bewustwording. Met dit nieuwe vastgestelde beleid richten ze zich de komende tijd op het realiseren van verschillende initiatieven. Daaronder  is het oprichten van een netwerk van medewerkers dat wordt opgeleid om te waken over de mentale veerkracht van collega’s. Hiermee kunnen ze afwijkend gedrag beter signaleren en hulp bieden, maar ook een luisterend oor zijn of steun geven als daar behoefte aan is.

In een uitzending van Zembla blijkt dat er weinig veiligheidsregio’s zijn die nog zijn aangesloten bij het Steunpunt Brandweer op dit onderwerp. In 2022 heeft brandweer IJsselland de samenwerking met het Steunpunt
Brandweer stopgezet, omdat dit niet aansloot bij de behoefte van hun medewerkers. Hiervoor in de plaats zijn ze aangesloten bij Instituut voor Psychotrauma (IVP) ARQ en maken ze gebruik van eigen regionale initiatieven.

Het college is van mening dat er passende zorg geboden moet worden die aan de behoefte voldoet. Als het steunpunt dat niet kan bieden dan steunt het college de lijn van de veiligheidsregio om elders passende zorg die aan de behoefte voldoet te organiseren.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button