KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Assendorpers maandelijks aan de slag voor schone wijk

Zwolle – Regen of zonneschijn, bewoners van Assendorp gaan maandelijks aan de slag voor een schone wijk. Dankzij het initiatief van 50 tinten groen Assendorp is sinds medio 2020 al 500 kilo zwerfafval opgeruimd. “We willen afvalrapen in het DNA van de wijk verankeren en dat combineren met gezelligheid”, zegt initiatiefnemer Joost Vlot. Bij wijkcentrum De Enk kom je ze de tweede zaterdag van de maand steevast tegen: Assendorpers gekleed in opvallende gele hesjes, uitgerust met grijpers en plastic zakken. In groepjes trekken ze de wijk in, volgens vaste routes, om zwerfafval op te ruimen. Elke actie levert minimaal tien zakken afval op. De motivatie van bewoners om mee te doen verschilt. De een wil de natuur redden van zwerfafval, de ander bewustwording rond de hoeveelheden afval die we produceren. Een nieuwe bewoner beschouwt het als een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen. De vrijwilligers hebben echter één ding gemeen: ze willen een schone wijk om in te wonen.

“We willen afvalrapen in het DNA van de wijk verankeren en dat combineren met gezelligheid” Initiatiefnemer Joost Vlot

Sterker als groep

Straatambassadeur Joost Vlot organiseert de acties sinds medio 2020. “Sinds ik aan het Assendorperplein woon valt het me op dat er in de wijk nogal wat afval rondslingert. Wat me ook opvalt is dat mensen hun omgeving beter schoonhouden als die opgeruimd is. In je eentje afvalrapen kan ongemakkelijk zijn; in een groep
voel je je sterker. Zo is deze actie geboren.” Sinds media 2020 is dankzij de maandelijkse acties zo’n 500 kilo afval van straat gehaald. Maar de actie draait niet alleen om een schone wijk; het gaat ook om gezelligheid. Joost: “We beginnen met een kopje thee of koffie en na afloop is er een hapje en drankje. Zo ontstaan er leuke gesprekken en schep je verbinding door nuttig bezig te zijn. Op die manier veranker je het afvalrapen in het DNA van de wijk.” De actie wordt ondersteund door de stichting 50 tinten groen Assendorp; de ROVA
brengt en haalt maandelijks de materialen. Jaarlijks belandt in Nederland zo’n 50 miljoen kilo afval op straat, op het strand of op andere plekken in de natuur. Dat zijn zo’n 22 miljoen PMD-zakken vol plastic, drinkpakken en blik, bijna anderhalve zak per Nederlander. Met de afvalraapactie wil 50 tinten groen Assendorp een steentje bijdragen aan het probleem van zwerfafval en de verbinding in de wijk versterken.

Achtergrond

50 tinten groen Assendorp wil bewoners van Assendorp stimuleren, adviseren en begeleiden bij maatregelen die de duurzaamheid van de wijk bevorderen. De activiteiten richten zich op o.a. energiebesparende maatregelen, vergroening van huizen en straten maar ook het delen van auto’s en composteren van GFT afval. Daarnaast vertelt de organisatie verhalen en geeft informatie over verduurzaming om bewoners te betrekken, enthousiast te maken en om plezier te hebben met het verduurzamen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button