Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse ‘No Food Waste kookwedstrijd’ verbindt noodlijdende branches met onderwijs

Zwolle- Leerlingen die koken met producten van telers. Met dat idee is het Zwolse initiatief Meet and Feed de ‘No Food Waste Kookwedstrijd’ gestart. Dat telers hun voedsel niet meer konden afzetten bij hun horeca en festivalafnemers was de aanleiding voor de kookwedstrijd. Omdat ook de voortgezet onderwijs scholen dicht zijn probeert Meer and Feed verschillende getroffen partijen met elkaar te verbinden met een initiatief tegen voedselverspilling. Maandag gingen hiervoor 400 goodiebags de deur uit naar scholen met de bedoeling dat leerlingen hiermee gaan koken.

Foto © RTVFocusZwolle
Foto © RTVFocusZwolle

Producten van Zwolse leveranciers

In deze goodiebag zitten producten van telers zoals Librije leverancier Eef Stel en Kaasboerderij de Huppe uit Zwolle Zuid. Het is de bedoeling dat leerlingen hiermee een heerlijk gerecht gaan maken. Creativiteit staat voorop en er mogen gerust andere ingrediënten toegevoegd worden. In de goodiebag zitten ook extra’s zoals, een kookboek ter inspiratie, een kruidenpotje en een ‘patatje met’ die je wel zelf klaar moet maken. Luc, de Vlaamse chef van de Belgische Keizer, legt precies uit hoe je dit moet doen.

Samenwerking met Zwolse restaurants

Meet & Feed werkt samen met vele Zwolse restaurants en hun telers, zoals bijvoorbeeld de Librije, Brass Boer Thuis, GuuZs & Vidiveni, maar ook leveranciers als Uw Stadsboer, Jumbo Nagelmaeker en de Sligro. De Fietstaxi Fietsjoe verspreid op duurzame wijze de goodiebags. Zo komt alles op unieke wijze samen in dit maatschappelijke project.

Jonnie Boer

Leerlingen maken een online filmpje van 1 minuut waarin ze hun gerecht laten zien, ze vertellen wat ze hebben geleerd, hoe ze op dit gerecht gekomen zijn en welke kooktechnieken ze hebben gebruikt. Al deze filmpjes en recepten worden bekeken door de Zwolse Chefs en Jonnie Boer van de Librije zal uiteindelijk de drie gelukkige winnaars kiezen.

Op donderdag 25 juni vindt de prijsuitreiking plaats met een live uitzending georganiseerd door Landstede AV studenten.

Foto © RTVFocusZwolle
Foto © RTVFocusZwolle
Foto © RTVFocusZwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button