Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse interieurbetimmering uit 1790 teruggevonden

Zwolle – Dat een verhuizing af en toe mooie vondsten kan opleveren, blijkt uit de verhuizing van het depot van het voormalige Stedelijk Museum Zwolle naar het HCO. Daarbij is een unieke Zwolse interieurbetimmering uit de jaren 1790 aangetroffen. Het gaat om een rijk gedecoreerde betimmering met geschilderde behangsels waarin vooral de kleur blauw wordt gebruikt. Vandaar dat het de naam Blauwe Kamer heeft gekregen. Uit onderzoek blijkt dat de Blauwe Kamer tot 1951 het decor was van de achterkamer van het voorhuis van Diezerstraat 39.

De Blauwe Kamer is uniek wat betreft ontwerp en uitvoering. Bij die uitvoering waren verschillende kunstenaars en ambachtslieden betrokken. Interieurs met geschilderde decoraties op de betimmering, zoals bij de Blauwe Kamer, zijn zeldzaam. In Nederland zijn slechts twee vergelijkbare interieurs uit de periode rond 1800 bewaard gebleven.

Reconstructie kamer: coproductie Maxx Folmer, Welmoed Kreb en Hans Westerink

De betimmering is in 1951 onder leiding van de architect C.W. Royaards met toestemming van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uit het pand verwijderd. Na enige tijd in Elburg opgeslagen te hebben gelegen, is de betimmering naar het Drostenhuis in Zwolle getransporteerd om in het museum te worden gebruikt voor een stijlkamer in Lodewijk XVI-stijl. In 1955 staakten de plannen, vermoedelijk zowel om praktische als om financiële redenen. Sindsdien lagen de onderdelen in het depot van voormalige Stedelijk Museum Zwolle. De collectie is inmiddels in beheer overgegaan naar het Historisch Centrum Overijssel.

Het merendeel van de onderdelen van de betimmering, de geschilderde behangsels en bovendeurstukken en de penantspiegel zijn bewaard gebleven. De betimmering is nagenoeg compleet, op enkele kleine onderdelen na. Alleen de bekroning van de penantspiegel, bestaande uit verguld houtsnijwerk en een ingelijst gipsen afgietsel, is beschadigd en door houtworm aangetast. De schilderingen op doek (vier behangsels en twee bovenstukken) zijn in redelijke staat en op één baan van de behangsels na compleet. De stucdecoraties tegen het plafond en de schoorsteensteen alsmede de deuren zijn vermoedelijk in Diezerstraat 39 achtergebleven en nadien helaas verdwenen.

De interieuronderdelen zijn onderzocht, gedocumenteerd en gefotografeerd. Ook zijn de foto’s van de interieuronderdelen in huidige staat (in kleur) geprojecteerd over de (zwart-wit) foto van de situatie op locatie in 1938. Vervolgens zijn de stukken in het depot van Historisch Centrum Overijssel opgeslagen. Voor toekomstig gebruik is een restauratie noodzakelijk.

Foto: Hans Westerink

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de afdeling Erfgoed van de gemeente Zwolle door kunst- & interieurhistoricus Richard Harmanni in samenwerking met restaurator en kleuronderzoeker van historische interieurs Bert Jonker en masterstudenten van de opleiding Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed van de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in hout- en meubelrestauratie. De Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis verleende  als eigenaar van de stukken haar medewerking aan het onderzoek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button