Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolse horeca schenkt massaal aan de Voedselbank Zwolle

Zwolle – ‘Dat hamsteren in de winkels, heeft dat nou ook effect op de voorraad bij de voedselbank?’ volgens voorzitter Fenny Ensing van Voedselbank Zwolle valt dat heel erg mee. “Dat hamsteren gaat meer over houdbare spullen. Wat wij van de supermarkten krijgen zij meer de versproducten. En daar kun je toch minder van hamsteren.”

Minder producten supermarkten

Toch is Ensing erg blij met de actie van de horeca om de waren die ze nu, na de verplichte sluiting, overhouden, te doneren aan de Voedselbank. Want het aantal verse producten dat de voedselbank krijgt wordt steeds minder. “We kregen altijd veel van de Jumbo supermarkten in Zwolle. Maar die zijn een jaar gelden gestart met het afprijzen van verse producten aan het einde van de middag. Daardoor wordt er toch nog veel verkocht. En dat gaat niet meer naar de voedselbank.”

Maar Ensing is extra verheugd omdat de  waren van de horeca toch vaak iets luxer zijn. “Ik hoorde al iets over eendenborst. Nou dat krijgen onze cliënten niet elke dag. Dat is toch echt wel luxe. Dat maakt het zeker in deze tijd toch extra fijn.”

Stampvol

Vanaf vanmorgen 12 uur heeft de organisatie aanvoer gehad van verse producten vanuit de Zwolse horeca.  De koeling was leeg vanmorgen, maar zit nu stampvol. Echt een mooi initiatief van het Wijnhuis en massaal gevolgd. “Echt mooie spullen zoals fruit en courgettes. Maar ook shampoo. We zijn iedereen echt erg dankbaar. En nu hopen we dat we het vrijdag kunnen uitgeven.” De chauffeurs van de voedselbank zijn tot laat in de middag bezig geweest om de waren op te halen bij onder andere Meridiana, Sauna Swoll, Koperen Hoogte, La Place, Sligro,, Landstede, Casino, Broodjeshuis station, Landell, VEZ, SIO, Villa Suikerberg enz.

Maatregelen

De voedselbank zelf draait in deze coronatijd gewoon door. “We hebben wel extra maatregelen genomen. We werkten al met tijdslots van drie kwartier waarin zo’n 50 mensen hun producten komen ophalen. Doordat we nu extra vroeg zijn begonnen, hoefde ook de eerste shift niet in de rij voor de deur te wachten.” Daarmee voldoet ook de voedselbank aan de extra maatregelen om niet meer dan 100 mensen per keer bij elkaar te hebben. “Ook hebben we overal papieren zakdoekjes neergelegd, flesjes met alcohol en handgels, zodat mensen ondertussen kunnen desinfecteren.”

Als de overheid zegt we moeten dicht, dan kunnen we niet anders. De mensen moeten dan rond komen van een inkomen dat nog geen 50 % is van het minimum inkomen zoals het NIBUD dat heeft vastgesteld. Fenny Ensing, Voedselbank Zwolle

 

“We blijven doordraaien zolang het mag van het RIVM.  We vergelijken onszelf met de supermarkten. Maar als de overheid zegt we moeten dicht, dan kunnen we niet anders. De mensen moeten dan rond komen van een inkomen dat nog geen 50 % is van het minimum inkomen zoals het NIBUD dat heeft vastgesteld”.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button