EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Zwolse 8 sluit pact: doing @ Zwolle

Zwolle – Alleen het onderschrijven van de Sustainable Development Goals is te makkelijk, vonden de Zwolse onderwijsinstellingen, daarom sloten zij een pact: een concreet beleids- activiteitenplan voor Zwolle en regio: Not only signing, but SDG doing at Zwolle.

Banden tussen de regio’s te verstevigen

Bestuurders van de onderwijsinstellingen, burgemeester en wethouders van Zwolle en de Overijsselse commissaris van de Koning togen vandaag naar Enschede om daar samen met andere onderwijsinstellingen te leren van elkaars ervaringen maar vooral ook om de banden tussen de regio’s te verstevigen en aan te halen. De UT verschafte een waardevolle inkijk naar toekomstgericht Innovatief onderwijs in Europees perspectief. Diverse innovatieve partners zoals Renske van Wijk van het TechMed Cente, Renske van Wijk van Citizen Science – TOPFIT citizenlab gaven hun visie op innovatie, het belang van de Sustainable Development Goals en op de samenwerking tussen de regio’s.

Van oudsher kijkt Zwolle, naast de eigen regio, meer naar het westen terwijl in Enschede de samenwerking meestal met de regio Twente en in de EuRegio wordt opgezocht. De onderlinge behoefte aan betere samenwerking in Overijssel werd vandaag nog maar eens bevestigd.

De kracht van samenwerken

In een inspirerende Key-note onderstreepte oud-bestuursvoorzitter van De Maatschappelijke Alliantie, Jan Peter Balkenede nogmaals de kracht van samenwerken, zoals hier tussen de regio’s, de overheid en de instellingen. De Maatschappelijke Alliantie is een organisatie die publiek-private partijen verbindt om zo gezamenlijk effectief te werken aan oplossingen voor complexe, maatschappelijke vraagstukken.

Jan Peter Balkenende merkte tijdens het panelgesprek in de Grolschveste op dat “De SDG’s belangrijk zijn omdat het een wereldwijde verbindende agenda is, en niet America First, een Chinese handelsoorlog of Russische energiepolitiek.”

Een concreet beleids- en activiteiten plan

Op deze interactieve dag is er nagedacht en gewerkt aan een concreet beleids- en activiteiten plan voor Zwolle en de regio om daadwerkelijk slagkracht te organiseren om, samen invulling te geven aan de Sustainable Development Goals.

Vinod Subramaniam, voorzitter College van Bestuur UT: “De grootste impact die onderwijs kan hebben bij de SDGs is door alle studenten die de maatschappij in gaan: als zij allemaal zijn opgeleid met de SDGs dan heeft dat een enorm effect.”

De SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. Lees hier meer over de SDG’s.

Gerelateerde artikelen

Back to top button