KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Zwols Harptalent Sara in halve finale Prinses Christina Klassiek Concours

Zwolle – Het is de 19-jarige Sara van den Brink gelukt: ze staat in de Nationale Halve Finale van het Prinses Christina Klassiek Concours. De Zwolse harpist wist de jury te overtuigen met haar optreden.

Volgens de jury speelt ze trefzeker, met power en lef. Na haar optreden vertelde Sara “dat ze vooral aan het genieten was”. Het jonge talent is één van de vier musici uit de regiofinale die doorstroomt naar de halve finale. In drie blokken treden daar maximaal 24 halve finalisten voortgekomen uit de voorrondes op. In totaal gaan er maximaal 7 halve finalisten door naar de finale op 23 april in Den Haag.

Het regioconcours in regio Oost is het vijfde van in totaal zes regioconcoursen door het hele land. Regio Oost omvat delen van de provincies Utrecht, Gelderland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Friesland. De voorrondes van het concours zijn digitaal dit jaar. Deelnemers konden een deelnamevideo met daarop hun performance inzenden en werden door een professionele jury beoordeeld. Ze doen mee in verschillende leeftijdscategorieën. De regiofinale vond live plaats in Muziekcentrum Enschede met camera’s, een jury en beperkt publiek wegens de versoepelde coronamaatregelen.

Over het Prinses Christina Klassiek Concours

Het Prinses Christina Concours stimuleert al 55 jaar de muzikale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Aan het Klassiek Concours doen landelijk honderden jonge musici van 12 t/m 19 (zang 21) jaar in verschillende categorieën mee. De instrumenten variëren van viool tot bastuba, als de muziek maar klassiek is, in de ruimste zin van het woord. Een jury bestaande uit professionele musici beoordeelt de regiofinalisten. Van de feedback kunnen de musici leren en zo verder groeien. Dit jaar is de Regionale Finale voor een camera, in plaats van voor publiek. Op deze manier krijgen de musici toch een podium en leren ze hoe het is onderdeel te zijn van een videoproductie.

Het Klassiek Concours in regio Oost wordt ondersteund door ABN AMRO MeesPierson, BPD, Dioraphte, Fonds1818, Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting de Weille Ogier, het Britten Jeugd Strijkorkest, Gemeente Enschede, het Orlando Festival, het Phion, het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel-Haersoldte Fonds, Provincie Overijssel, Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours en Symfonica Stadshagen

Gerelateerde artikelen

Back to top button