112 nieuwsNieuws uit ZwolleStadshagenVoorpagina

Zwollenaar opgepakt voor valse aangifte liquidatie

Zwolle – De politie heeft dinsdag een 33-jarige man uit Zwolle gearresteerd die vorig jaar augustus aangifte heeft gedaan van een poging tot liquidatie. De man is aangehouden voor uitlokking van openlijke geweldpleging en het voorhanden hebben van een wapen. Hij wordt ook gehoord voor het doen van een valse aangifte.

Op maandagavond 13 augustus 2018 kreeg de politie een melding binnen over een mishandeling aan de Nijerwalstraat in Stadshagen. Daarbij was ook een vuurwapen gezien. Dankzij alerte buurtbewoners konden agenten snel een verdachte aanhouden. Tijdens het onderzoek kwam een tweede verdachte in beeld.

In scène gezet

Na het incident gingen buurtbewoners en de politie er vanuit dat het zou gaan om een mislukte liquidatie. Deze zaak heeft tot onrust geleid in de buurt. De politie is meteen een onderzoek gestart. Tijdens het onderzoek kregen de rechercheurs steeds meer aanwijzingen dat de liquidatiepoging in scène was gezet. Dat werd onder andere bevestigd na het verhoor van de tweede verdachte.

Rechtszaak

De twee verdachten die tijdens het onderzoek naar voren kwamen, zijn al door de rechter veroordeeld. Ze zijn schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging in vereniging en verboden wapenbezit. De twee zijn vrijgesproken van poging tot moord of doodslag. De rechtbank achtte het scenario van een geënsceneerde aanslag aannemelijk. Op basis van verder onderzoek heeft de officier van justitie besloten dat de 33-jarige man moest worden aangehouden.

Misdrijf

Het is strafbaar om valse aangifte te doen. Jaarlijks worden er honderden valse aangiften gedaan bij de politie. Het doen van valse aangifte of valse melding is een misdrijf. Het bezorgt de politie veel onnodig werk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button