Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

De klokken van de Peperbus luidden maandagochtend en dit is waarom

Zwolle – Bim, bam, bim, bam … De klokken van de Peperbus luidden maandagochtend, de 31e augustus 2020, maar liefst 10 minuten lang. Dat de klokkenluiders van het Zwols Klokkenluidersgilde St. Michael vandaag aan de luidtouwen hingen was niet zomaar. Dit had alles te maken het het feit dat Zwolle precies 790 jaar geleden stadsrechten kreeg.

Om precies te zijn op 31 augustus 1230. De Utrechtste bisschop Wilbrand van Oldenburg, die tevens landheer van Zwolle was, verleende Zwolle stadsrechten  als dank voor de hulp bij het bouwen van een burcht in Hardenberg. Dit naar aanleiding van de Slag bij Ane. Een bijzonder moment voor de stad waar vandaag bij stil werd gestaan.

Gemist? De eerstvolgende keer dat de Peperbus klokken handmatig worden geluid is op zaterdagmiddag 5 september om 16.50 uur. Dit is een zogenaamde Weeksluiting, waarbij het einde van de zaterdagmarkt en het begin van het weekend wordt ingeluid.

Wat zijn stadsrechten? Het verlenen van stadsrechten hield in het algemeen in, dat de inwoners van de nieuwe stad nu voortaan hun eigen bestuurders mochten kiezen en aanstellen volgens eigen recht. Dit bracht met zich mee een politieke vrijheid van handelen; tevens mocht men de nederzetting nu ook omwallen of omplanken en voorzien van een gracht om de eigen verdediging ter hand te nemen. Het stad-zijn bood ook allerlei economische voordelen. De muren van de stad boden veiligheid voor handelaar en handelswaar. Bovendien wisten de bewoners in latere tijd nog meer voorrechten te verkrijgen, zoals het houden van jaarmarkten, vrijdom van tol en andere belastingen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button