Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolle wil op korte termijn asielzoekers opvangen

'We zijn op zoek naar een geschikte locatie'

Zwolle -Zwolle is bereid om op korte termijn noodopvang te bieden aan asielzoekers. Dat laat burgemeester Peter Snijders weten in een uitgestuurde Tweet. Zwolle zou daarmee, net zoals een behoorlijk aantal andere gemeenten in Nederland, de capaciteitsproblemen in het AZC in Ter Apel kunnen oplossen. Zwolle zoekt op dit moment naar een geschikte locatie om de noodopvang te kunnen bieden.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft dringend behoefte aan opvangplekken om iedereen die daar recht op heeft een bed te bieden. Dit komt omdat meer mensen asiel aanvragen dan verwacht. Ook verblijven statushouders langer in de opvang, vanwege krapte op de woningmarkt. Daarom heeft het COA in september 2021 aangegeven 4.000 opvangplekken nodig te hebben. De afgelopen maanden heeft het COA in samenwerking met gemeenten en andere partners opvanglocaties geopend door heel Nederland.

“Ook in Zwolle zijn we bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen en op korte termijn vluchtelingen in onze stad op te nemen nu de nood zo hoog is. Daarom onderzoeken we welke mogelijkheden er zijn om snel noodopvang te kunnen bieden. We zijn op zoek naar een geschikte locatie”, tweet burgemeester Snijders.

Het zal niet de eerste keer zijn dat Zwolle asielzoekers opvangt. In 2014 en 2015 bood de stad al noodopvang aan vluchtelingen uit Syrië. Zij werden toen ondergebracht in de IJsselhallen. Later was er ook sprake van een permanent asielzoekerscentrum dat in Zwolle zou komen. De gemeente wilde daarvoor de oude waterschapslocatie achter het Isala ziekenhuis gebruiken. Op deze plannen was vanuit verschillende wijken heel veel weerstand. Uiteindelijk ging er een streep door dit permanente AZC voor zo’n 600 asielzoekers omdat de COA het verzoek introk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button