Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle verbiedt blokkade Extinction Rebellion; actie wordt verplaatst naar Lübeckplein

Zwolle – De gemeente Zwolle geeft geen toestemming aan Extinction Rebellion om actie te voeren bij de beoogde locatie voor een nieuwe biomassacentrale op Voorst. De klimaatactivisten wilden deze vrijdag een kruispunt bij de toegangsweg naar de geplande biomassacentrale blokkeren. Dit omdat de organisatie, naar eigen zeggen ‘fel tegen het gebruik van biomassa als energiebron als die niet van regionale oorsprong is.’ Maar gisteren heeft de gemeente alsnog aangegeven niet akkoord te gaan met de blokkade om veiligheidsredenen.

“XR is al enkele weken in contact over deze actie met de gemeente en toestemming leek gegeven.”, aldus Woordvoerder Annemarie Spruijt van
Extinction Rebellion. “We hebben dit ruim op tijd aangevraagd en zijn erg teleurgesteld dat onze actie niet door kan gaan. Het veiligheidsrisico is uitgebreid besproken. XR heeft ervaring met blokkeren van kruispunten en heeft dit gedeeld met de gemeente. Uiteraard nemen we geen risico’s die mensen in gevaar kunnen brengen.”

De actiegroep geeft aan dat ze de blokkade met reden hebben georganiseerd: ‘De komst van opnieuw een biomassacentrale is echt verschrikkelijk. Dit moest een duidelijk signaal worden. Iedereen die in biomassa geen duurzame oplossing ziet voor de klimaatcrisis kon meedoen. We hebben echt heel veel enthousiaste reacties gekregen; van buurtbewoners, Zwollenaren die individueel wilden komen, politieke organisaties en organisaties zoals Fossielvrij Nederland en Fridays for Future’.

Alternatieve actie

XR Zwolle heeft nu alternatieve acties bedacht. Een demonstratie en ‘paint the streets’ actie op het Lubeckplein. En een groep activisten op de fiets zullen in Zwolle aandacht vragen voor de problematiek. Het klimaat staat steeds vaker op de agenda, maar volgens XR is het nog lang niet voldoende. Extinction Rebellion wil door geweldloze acties de regering en gemeenten onder druk te zetten om de gevolgen van de klimaatcrisis te stoppen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button