EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolle op 20ste plaats meest aantrekkelijke stad om te wonen

De gemeente Zwolle staat plaats 20 van de meest aantrekkelijke steden om te wonen. In de sociaal-economische index staat Zwolle zelfs op positie 7 van de ranglijst met totaal 50 gemeenten. Dat Zwolle een monumentale stad is heeft hier duidelijk invloed op. Monumentale steden, zoals Zwolle, zijn in trek. Monumentale steden groeien harder en hebben minder last van vergrijzing. Ook huizenprijzen ontwikkelen zich gunstiger in de monumentale stad. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten, die vandaag verschijnt.

Onderzoek verstevigen cultuurhistorisch profiel Zwolle

Om dit effect te vergroten laat de gemeente Zwolle een onderzoek uitvoeren.Adviesbureau LAgroup uit Amsterdam heeft  de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe de partijen op het gebied van cultuur en historie het cultuurhistorische profiel van Zwolle kunnen verstevigen en welke samenwerkingsmogelijkheden daarin zijn.

Het doel is om de aantrekkelijkheid van Zwolle als toeristische stad voor bezoekers en inwoners te vergroten, door het verleden meer zichtbaar en voelbaar terug te laten komen in het heden.

Groei beroepsbevolking

In de monumentale stad neemt de (potentiële beroeps-)bevolking nog toe, terwijl die in veel andere steden krimpt (zie de grafieken in de bijlage bij dit persbericht). De bevolking is er gemiddeld hoger opgeleid en jonger; de vergrijzing lijkt grotendeels aan de monumentale stad voorbij te gaan.

Huizenprijzen

Ook huizenprijzen ontwikkelen zich er gunstiger; de prijs van een huis is in de monumentale stad de laatste tien jaar met acht procent gestegen, terwijl die in andere steden gemiddeld genomen is gedaald.  Huizenprijzen liggen in monumentale steden gemiddeld hoger dan in hun omgeving. In niet-monumentale steden liggen de prijzen juist lager dan in hun omgeving.

De ranglijsten in de bijlage, laten zien dat de verschillen tussen steden toenemen, en meestal ten faveure van de monumentale steden. Uit het onderzoek dat in de nieuwe Atlas voor gemeenten wordt gepresenteerd blijkt dat monumenten meetbaar bijdragen aan de aantrekkingskracht van een stad. Dat komt omdat mensen graag in een monumentaal pand wonen en werken, maar ook omdat een monumentale binnenstad de aantrekkingskracht van de stad als geheel vergroot.

Een bewoner van een monumentaal pand midden in de meest monumentale binnenstad van Nederland is bereid om € 125.000 meer voor zijn woning te betalen. En dat is puur vanwege het monumentale karakter van zijn woning en woonomgeving, en nog los van de grote diversiteit aan voorzieningen die zo’n woonplek meestal ook biedt. Een bewoner van een niet-monumentaal pand, in een niet-monumentale omgeving, maar op fietsafstand van een monumentale binnenstad, is nog altijd bereid om daar zo’n € 5000 meer voor te betalen .

 

atlas-voor-gemeenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Invloed monumenten op toerisme

Monumenten trekken niet alleen meer bewoners, maar ook meer toeristen naar de stad. Ook dat levert zo’n stad iets op. Maar daar staan kosten in de vorm van overlast tegenover. Per saldo staat de bijdrage die toeristen aan de stad leveren niet in verhouding tot de meerwaarde van monumenten voor het woon- en leefklimaat van de inwoners van de stad.

Ranglijsten – Bron Atlas van gemeenten

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button