BouwNieuws uit ZwolleVoorpaginaWonen
Trending

1.000 woningen per jaar bouwen in Zwolle, maar lukt dat wel? Dit zeggen de experts

''Laten we stoppen met schrijven en bezig gaan met uitvoeren''

Zwolle – Ooit bouwden we 400 woningen per jaar in Zwolle. Nu is dat aantal opgeschroefd tot 1.000 per jaar. Dat moet ook wel met de wooncrisis in Nederland. Maar gaan die 1.000 per jaar wel lukken? Als het aan de experts ligt wel maar dan moet er nu wel doorgepakt worden na jaren van plannenmakerij.

Maandagavond werd de gemeenteraad van Zwolle geadviseerd door drie deskundigen over de woningbouwopgave. Aan tafel zaten Evert Leideman, directeur van woningcorporatie DeltaWonen, Frans Holleman, Locatiemanager bij BPD Gebiedsontwikkeling en Jos Feijtel, lid van het Expertteam Woningbouw Binnenlandse Zaken.

Harde plannen

Ze waren eenduidig in hun antwoord. 1.000 woningen per jaar moet lukken maar dan moet er wel snel wat gebeuren. “We zijn al heel ver gekomen”, stelt Holleman, die daarmee alle mooie plannen bedoeld van het Zwols Concilium. Zo werd er in 2018 een compleet rapport door dit samenwerkingsverband uitgebracht met de naam : ‘Zwolse aanpak voor een vitale woningmarkt’. Maar de concretisering ontbreekt. “Laten we stoppen met schrijven en bezig gaan met uitvoeren. Publiek en privaat zijn in staat om de dingen die opgeschreven zijn nu werkelijkheid te laten worden.” Hij doelt daarmee op de plannen die vanuit het Zwols Concilium door de corporaties en de commerciële marktpartijen zijn gemaakt. Zachte plannen, dat wel. “Als je ziet wat er nog aan zachte plancapaciteit ligt, dat is er nog een opgave. Zorg dat het harde plannen worden óf zeg dat het niet mogelijk is.’’ aldus de locatiemanager van BPD.

Maak een keuze voor een uitleglocatie

Dat belang van doorpakken leeft ook bij Jos Feijtel. Maak nu keuzes voor de toekomst, is het advies aan de raad. Toon lef en durf: “Ga er goed voorbereid in. Er is geen toverstokje waarmee je kan zeggen, de wooncrisis lost zich zo op.” Holleman sluit zich daar bij aan:  “Doe je werk kneiterhard. Ga van de zachte naar de harde capaciteit. Zorg dat je de stad goed aanpakt, maar ook dat je de uitleglocaties gaat voorbereiden. Dan heb je nog keuzes. Als je het nu niet in gang zet, heb je straks geen keuze meer.’’

Bouwen in uitleglocaties?

Volgens Feijtel kan Zwolle niet zonder die uitleglocaties. Maar hij ziet ook kansen om 300 tot 500 woningen in de bestaande stad te bouwen: “Je hebt uitleggebieden nodig, je kunt de voortgang en planning veel beter controleren dan wanneer je gaat bouwen in de bestaande stad. Maar ook binnenstedelijk bouwen is nodig.”

Holleman is wat minder zeker over nieuwbouw midden in de stad. “28 procent van de geplande woningen zit in de uitleglocaties, de rest is binnenstedelijk, daar krijg ik wel kriebels van in mijn maag. Buiten de stad is het redelijk beheersbaar. In de stad kom je toch wel veel zaken tegen. Als je een aantal zaken wilt regelen over vijf jaar moet je nu echt aan de slag gaan.’’

Leideman wil juist ook extra kijken naar plekken in de bestaande stad. Hij ziet het wel zitten om daar versnelde woningbouw te realiseren. “Wij zijn zelfs bereid om iets meer voor grond te betalen daar, 50/50 samen met de gemeente.’’ stelt Leideman die al eerder via versnellingsacties woningen heeft gebouwd. Geld is volgens de woningbouwbaas dan ook geen probleem. De corporaties in Zwolle hebben voldoende geld om te bouwen, zo stelt hij.

Meer lezen over eerder genoemde potentiele uitleglocaties? Lees hier ons verhaal over de Vechtpoort

Van eerste idee tot oplevering van de woning: zeven jaar

Maar als het niet om geld gaat, wat is dan wel het probleem? De doorlooptijd van het eerste idee tot de oplevering van een nieuwbouwproject, zo blijkt. Met name de gemeentelijke procedures en politieke besluitvorming zijn grote vertragers in het proces om het al helemaal niet te hebben over stikstof. ”Ik ken niet veel situaties dat er binnen een jaar een bestemmingsplan is, een bouwvergunning kost minimaal zeven maanden en een bestemmingsplan anderhalf á twee jaar” aldus Feijten. Daar komt dan nog de verkooptijd van een aantal maanden bij, waarna er nog zo’n anderhalf jaar gebouwd gaat worden. “Wanneer je alles bij elkaar op telt ben je een jaar of zes á zeven kwijt om van niets tot iets te komen.”

Hier kan en moet dus versneld worden. Ed Anker, woonwethouder is Zwolle, is zich hier terdege van bewust en zal daarom voor de komende jaren extra mankracht moeten inzetten op de gemeentelijke afdelingen die al deze projecten moeten gaan begeleiden en coördineren.

Of er voor een uitleglocatie gekozen wordt en welke dat dan wordt moet nog voor de gemeenteraadsverkiezingen duidelijk worden.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button