Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle krijgt watercirculair voorbeeldhuis

Verslag: Climate Campus Connects over de watercirculaire stad

Zwolle – Donderdagmiddag was er in Perron 038 in Zwolle weer een aflevering van Climate Campus Connects, het symposium waarin wordt nagedacht over klimaatadaptieve maatregelen voor de stad.

Lianne Hummel van Vitens is zich ervan bewust dat het urgent is om iedere waterdruppel te benutten. Echter, het drinkwaterbedrijf is alleen wettelijk verplicht water te leveren tot aan de kraan. Wat er daarna gebeurt, kan zij alleen over adviseren. De waterbehoefte stijgt, en het aanbod blijft gelijk, of wordt lastiger door meer vervuiling. Vitens kan dat zuiveren, maar dat wil ze liever niet, omdat het veel energie kost. 80% van al het drinkwater gaat naar huishoudelijk gebruik, waarvan 30% voor het toilet, en maar 4% voor eten en drinken.

Het wat

Nanco Dolman van Deltares en Koen Weytingh van Toekomststerk vertelden hoe een watercirculaire stad eruit ziet. Zij keken daarbij wat we kunnen leren van andere landen, en van de Waterfabriek in Zwolle-Noord. Er is in de hele wereld sprake van verstedelijking, en in 2018 was er een bewustwording van droogte door de hevige hitte in dat jaar. In Nederland is het beleid aangenomen om 20% water te besparen, en wel met een adaptatiestrategie van de sponsstad. Singapore, Jakarta en China zijn hierin koplopers. In België hebben inwoners al 20 jaar een opvang voor (gefilterd) huishoudelijk gebruik van regenwater, daardoor gebruiken zij flink minder drinkwater.

Om Zwolle waterrobuust te maken moeten 14.700 huiseigenaren meewerken, en dat is niet gemakkelijk. De grond in Zwolle-Noord is vanouds drassig, en is na de jaren 1953 steeds drooggemaald. Dat maakt het geen simpele spons. Er is nagedacht over een klimaatstrook, met een pijp erin voor een wadi. Dit houdt rekening met ook groen in de stad. Zaak is vooral om het samen te  doen.

Het hoe

Niek Brink van Wavin had het over innovatieve, slimme oplossingen, die blauw en groen combineren. Hij vertelde dat alles digitaal is, behalve de watervoorziening. Domeinen waar nog veel te winnen valt, zijn daken en bomen. Door middel van opvangkratten kan het regenwater meer gestuurd worden. Er kan dan ook worden gemonitord wanneer meer of minder water moet worden opgevangen of afgegeven. Droogte kost geld, dus moet daar een oplossing voor komen. Maar groen vraagt ook ruimte. Daarom blijft het belangrijk het watergebruik terug te dringen. Dat kan o.a. met hergebruik van water. Regenwater is daarbij zacht, schoon en gratis.

Boy Rolloos bouwde zelf een watercirculaire woning en vertelde hoe hij daarbij soms vastliep door regelgeving, maar toch doorzette. Zijn boodschap was dat de terugverdientijd van watercirculaire maatregelen op dit moment nog 80 jaar is, maar dat dit in de toekomst wel minder zal worden door meer aanbod en subsidies. Op dit moment is het nog echt iets voor de liefhebber.

Renate als afgevaardigde van de gemeente Zwolle bij de Climate Campus vertelde over het project Wijk van Morgen in Zwolle. Belang daarbij is alle transities rond klimaat in Zwolle te versnellen. Wijkcentra en gemeenschappen worden daarbij ingezet. Alle soorten sectoren ook, zoals techniek, governance en voedsel. En de gehele regio wordt betrokken.

Volgend jaar beginnen zij met het realiseren van een watercirculair voorbeeldhuis in Zwolle, dat de mate van watercirculariteit in de stad moet aanjagen.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren