Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolle kleurt van blauw naar oranje, om aandacht te vestigen op geweld tegen vrouwen

Zwolle zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen

Zwolle – De Sassenpoort en Het Provinciehuis in Zwolle kleurden maandag oranje, om aandacht te vestigen op geweld tegen vrouwen. Wethouder Michiel van Willigen, Anita Kloosterman van Zonta-Zwolle, alsmede de Soroptimisten clubs Zwolle en Isalania Zwolle-Kampen waren op die dag bij de Sassenpoort aanwezig.

Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

Op 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen van de Verenigde Naties, gevolgd door de 16 Days of Action. Inmiddels vinden in meer dan 90 landen wereldwijd acties plaats in deze periode, onder de paraplu van de Orange the World campagne. Samen met ministeries, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties wordt er een campagne gevoerd door zoveel mogelijk markante gebouwen oranje te kleuren, waaronder ook de Sassenpoort in Zwolle.

Provinciehuis

Net als vorig jaar is het provinciehuis van Overijssel ook een nacht lang oranje uitgelicht. De provincie Overijssel sluit zich hiermee aan bij de internationale campagne Orange the World van de Verenigde Naties, waarmee wereldwijd aandacht wordt gegeven tegen geweld tegen vrouwen. Commissaris van de Koning Andries Heidema: “Iedereen moet waar dan ook een veilig thuis kunnen hebben, of dat nu in Overijssel is of in hele andere delen van de wereld. Zolang dat niet het geval is, blijft het afgeven van een signaal waardevol”.

Wereldwijd oranje uitlichten van gebouw of landmark

De laatste vier jaar is het oranje uitlichten van een gebouw of landmark op deze dag een vast onderdeel van de campagne. Hiermee tonen nationale en lokale overheden hun inzet voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen. In alle provincies doen meerdere gemeenten mee, en minstens de helft van de provincies gaat aandacht besteden aan Orange the World. In Overijssel worden onder meer in Deventer, Dinkelland, Enschede, Kampen, Steenwijkerland en Tubbergen gebouwen uitgelicht.

Geweld tegen vrouwen

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt  de campagne af en zal eindigen op 10 december. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.

De Sassenpoort
Anita Kloosterman en Michiel van Willigen

Gerelateerde artikelen

Back to top button