Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle is Nederlands best bewaarde geheim

Amsterdam niet, Rotterdam ook niet. “Zwolle is het best bewaarde geheim van Nederland!”, zegt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, en internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid. “Ik gebruik Zwolle vaak als voorbeeld, er gebeurt hier zo ontzettend veel. Zwolle is een pionierende voorbeeldstad.”

Rotmans is spreker op de tweede kantelbijeenkomst in de hoofdstad van Overijssel, waar meer dan achtentwintig vooruitstrevende initiatieven en bijna driehonderd geïnteresseerden zich hebben verzameld. Niet om te denken, maar om te doen. Om aan te pakken. Publieke 3D-printers vliegen je om de oren, net als de daken waarop stadslandbouw wordt bedreven. Met het stads- en provincie bestuur aanwezig, bepalen de Zwolse burgers vanavond waar het met de oude Hanzestad heen zal gaan. Zo wordt bijvoorbeeld de Zwolse munteenheid (De PeperMunt) gelanceerd. De waarde: één euro. Nog niet inruilbaar bij veel bedrijven. “Maar daar gaat verandering in komen!”, zegt een bevlogen Roel Kiers, één van de initiatiefnemers. Hij krijgt veel bijval.

Rotmans prijst de band tussen lokale overheid (of “onderheid”, zoals hij het zelf noemt) en de stedelingen van de middelgrote stad. “In Zwolle kan veel.” Die band is gelijk zichtbaar als aanwezige wethouder Jan Brink (o.a. van cultuur en financiën) en-publique een dealtje sluit met autodelenzwolle.nl, een initiatief van Michiel van Willigen. “Gaan we wat mee doen”, zegt Brink. Brink is trouwens niet de enige geïnteresseerde. Er is direct een link gelegd met Vollenhove, want uit het hele land komen mensen om te zien hoe ze het in Zwolle voor elkaar krijgen.

Zwolle in Transitie, heet de beweging die Zwolle voorbereid op de komende honderd jaar. Rotmans is er vaste gast. Vorig jaar werd er al een bijeenkomst georganiseerd, en in april staat er weer een gepland. Daarvoor moet een ander pand dan Hogeschool Windesheim worden geregeld. Volgens één van de organisatoren, Arjan Broer, moet er worden geanticipeerd op honderden belangstellenden.

Bijdrage is geleverd door Martijn van Hese van de Partij voor Cultuur.

Gerelateerde artikelen

Back to top button