Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle is een Herman Broodsteeg rijker

Zwolle – Zwolle is een nieuwe straatnaam rijker. Het steegje tussen de Nieuwe Markt en het Bethlehems Kerkplein heet voortaan de Herman Broodsteeg. Zaterdagmiddag werden de twee straatnaambordjes in de steeg onthuld door Xandra Brood, de weduwe van Herman, en zijn dochters.

Xandra Brood, weduwe van Herman, en Ivo de Lange proosten op de Herman Broodsteeg

Een straat of plein vernoemd naar Herman was een lang gekoesterde wens van Ivo de Lange, vriend van Herman en tevens directeur van het gelijknamige museum aan de Blijmarkt in Zwolle. Het balletje ging echt rollen toen presentator Johan Derksen zich ermee ging bemoeien. Tijdens een benefietconcert voor het Herman Brood Museum riep Derksen: “Zwolle verdient een Herman Brood laan”. De plaatselijke politiek speelde erop in en gaf het stadsbestuur de opdracht om een geschikte locatie te zoeken.

Steeg

Voor de Herman Broodsteeg hebben burgemeester en wethouders vervolgens aansluiting gezocht bij een suggestie van de Zwolse stadsomroeper Peter Vader. Het werd het smalle doorgangetje bij café het Refter, voorheen de Handelsdagschool waar Herman ooit op school zat. Aan de naam van de steeg is een ondertekst toegevoegd ’05-11-1946 (Zwolle) – 11-07-2001, rockartiest en kunstenaar.’

Geboortehuis in Fuchsiastraat

Geboren in Zwolle dus. In de Fuchsiastraat op nummer 34 in de Pierik in Zwolle. De bekende zanger en kunstenaar groeide op in deze wijk. Brood is dan ook onlosmakelijk met Zwolle verbonden. Bekende Herman Brood plekken zijn de oude Rijks HBS aan de Bagijnesingel waar hij op school zat en café Stroomberg waar hij vaak voetbal keek met zijn vader. Herman volgde ook een opleiding aan de Handelsdagschool, het pand waar nu café het Refter in zit.

Het borstbeeld van Herman Brood heeft lange tijd in poppodium Hedon gestaan waar zijn band The Wild Romance nog vaak heeft opgetreden. Bij de opening van de Herman Brood Xperience in 2017 verhuisde het beeld naar de Blijmarkt. Naast het beeld en het nieuwe museum heeft de stad Zwolle ook een Herman Brood wandel- en steproute: ‘Ik kom uut Zwolle, vette pech!

VVD, GroenLinks en Swollwacht steunen plan Johan Derksen: ‘Zwolle moet Herman Brood straat krijgen’


————————————————

Gerelateerde artikelen

Back to top button