Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

Mooie herdenkingsbijeenkomst bij oorlogsmonument ‘De Rozenboom’

Zwolle – Donderdagmiddag vond de jaarlijkse herdenking plaats van de deportatie van Zwolse Joden bij het voormalige Gymnasium Celeanum aan de Veerallee.

Onderdeel van de herdenking is een rozentocht. Deze tocht vond plaats vanaf het huidige Gymnasium Celeanum-gebouw aan de Westerlaan naar de voormalige gymzaal van het vroegere pand van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee. Daar noemden de leerlingen de namen op van de mensen die gevangen zaten in deze gymzaal en legden een roos bij het monument ‘De Rozenboom’. Na het namen noemen volgde een minuut stilte. Historicus Jaap Hagedoorn leidde de herdenking.

Op vrijdag 2 oktober 1942 werden minstens 84 Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van het toenmalig Gymnasium Celeanum aan de Veerallee. Dat waren voornamelijk vrouwen en kinderen van de circa 60 Zwolse Joodse mannen die sinds de zomer van dat jaar gedwongen te werk waren gesteld in Nederlandse werkkampen in Overijssel en Friesland. Op zaterdag 3 oktober werd de hele groep onder het mom van gezinshereniging naar het doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. Zeven personen wisten uit de gymnastiekzaal of kamp Westerbork te ontsnappen en overleefden in onderduik de oorlog. Alle overige mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen in het Oosten gedeporteerd. Slechts één van hen overleefde. In de gymzaal van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee werden daags na de deportatie “gewoon” weer gymlessen gegeven.
Herdenking bij Rozenboom – © RTV Focus

Om de huidige leerlingen deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Zwolle in het algemeen en die van het Gymnasium Celeanum in het bijzonder niet te laten vergeten, houdt het Gymnasium Celeanum elk jaar een herdenking bij het monument ‘De Rozenboom’. In 2015
heeft het Celeanum dit monument geadopteerd. Het monument is gemaakt door de kunstenares Iris le Rütte. Inspiratiebron voor dit beeld was een tekst uit het dagboek van Etty Hillesum, geschreven op de dag dat de Joodse gezinnen in het gymnasium bijeengedreven werden, op 2 oktober 1942: “Vruchten en bloemen dragen op elke grond, waar men geplant is,
zou dat niet de bedoeling zijn?”

Gerelateerde artikelen

Back to top button