KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Politiek stelt keuzes vast voor na 2030

Zwolle – De keuzes hoe Zwolle zich verder ontwikkelt als klimaatbestendige woon- en werkgemeente op weg naar 2040 zijn al onder de hamer. Dat blijkt uit een brief  die wethouder Gerdien Rots stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Om te komen tot voorstellen voor thematische oplossingen en gebiedsgerichte, ruimtelijke keuzes is een aantal bouwstenen ontwikkeld. De bouwstenen geven inzicht hoe de (stedelijke) opgaven voor Zwolle voor langere termijn op te lossen zijn. Het gaat om zes thematische bouwstenen (kwalitatief woonbeeld, stadsscan, mobiliteit, economie, water, klimaat en energie) waarvan de opbrengsten nu beschikbaar zijn.

De twee gebiedsgerichte bouwstenen, namelijk de verkenning naar de potentie van de Ceintuurbaanzone en een gebiedsverkenning naar mogelijke uitleglocaties aan de oost- en zuidzijde, als onderdeel van de scenariostudie, volgen later in het proces.

Bouwsteen wonen

Zwolle gaat uit van minimaal 5.000 en maximaal 15.000 extra woningen; Men kijkt naar ruimte in de bestaande wijken, Ceintuurbaan-zone en uitleglocaties (buitengebied) voor woningen; Er is de verhouding in- en uitbreiding/verdichting, bijvoorbeeld 50/50, 60/40 of een andere verhouding; Men kijkt naar ruimte voor groenstedelijke en suburbane woonmilieus

Bouwsteen economie

Degemeente gaat uit van minimaal 50 tot maximaal 135 hectare (netto) voor extra werklocaties + ruimte
voor transitie circulaire transitie; Daarbij maakt ze onderscheid tussen lokale en regionale economie
o Sterker maken wat sterk is (minimaal) o Ruimte voor transities (maximaal); en bij groei van Zwolle hoort ook toename van voorzieningen (o.a. leisure) van 285.000 m² bvo.

Bouwsteen mobiliteit

Zwolle kijkt naar de stedelijke groei i.r.t. benodigde infrastructuur voor auto, fiets en OV; En het ruimtebeslag van HUBS en meervoudige functies daarvan; Daarbij houdt ze rekening met een autonome toename van 10.000 auto’s richting 2040, maar het aantal autoritten te beperken; Ze onderzoekt wat het effect is op het mobiliteitssysteem bij het toevoegen van extra woningen in de bestaande stad (stadsscan); Daarbij onderzoekt ze wat het effect is op het mobiliteitssysteem bij het toevoegen van 5.000-15.000 woningen (bouwsteen wonen)
o In de bestaande stad en op uitleglocaties; o Kansen versterken openbaar vervoer.

Bouwsteen energie

De gemeente houdt rekening met de genoemde aantallen en benodigde ruimte voor de energietransitie met trafo’s, midden- en hoogspanning station(s) met bijbehorende tracés (totaal: 12,5-14,5 ha); en ze gaat uit van Haerst als zoekgebied voor windmolens.

Bouwsteen water & klimaat

Dit is een ordenende bouwsteen op verschillende schaalniveaus (rijk, regio, lokaal). Zwolle gebruikt  klimaatscenario’s als vertrekpunt voor de scenariostudie; kijkt op welke wijze water- en bodem sturend in Zwolle toegepast kan worden; o Zowel bij nieuwe ontwikkelingen als het beheren van ruimte in de bestaande stad; De gemeente verkent op welke manier ze dit gaat doen, onder meer: o Op basis van de regionale principes zoals “nieuw helpt bestaand” en o Het benutten en versterken van het groen-blauwe netwerk (bestaande
stad/buitengebied, al dan niet aanwijzen van retentiegebied(en)).

Basisprincipes

Naast deze bandbreedtes gaat de gemeente uit van enkele basisprincipes voor de ontwikkeling van Zwolle die
we ook al kennen van het huidige omgevingsbeleid. Het groen in en om de stad groeit mee met de stad (5.000 tot 15.000 woningen) en dient verschillende doelen, zoals biodiversiteit, gezondheid en ontmoeten; Bij groei van de stad is extra nodig: Recreatief uitloopgebied, Sport- en maatschappelijke voorzieningen, Onderwijs en retail, Blijven inzetten op een veilige en gezonde leefomgeving. Ook wil de gemeente afstemming met beleidsopgaven rijk, provincie en waterschap (o.a. NOVEX, (N)PPLG, POVI) en verbinding van stad en land: toekomstperspectief agrarisch- en gemengd landelijk gebied. Daaronder Extensieve landbouw die ook vraagt om extra ruimte.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button