CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zo’n 350 corona-testen per dag in Zwolle

Nieuwe testlocatie in Zwolle en vier in IJsselland

Zwolle – Vanaf deze maand kan iedereen met corona-gerelateerde klachten zich laten testen. De eerste dag leverde dat 323000 telefoontjes op naar het landelijk afspraaknummer. Maar op dit moment kan in ieder geval de GGD IJsselland de aanvragen goed aan. Dat vertelde Gerda Curfs, verpleegkundige Infectieziektebestrijding. Zwolle heeft de testlocatie verplaatst naar de Boerendanserdijk,  IJsselland telt in totaal vier locaties. Samen kunnen die locaties maximaal 900 testen per dag aan. Van de tot nu toe geteste personen is – landelijk – zo’n één à anderhalve procent positief getest op het virus. De uitslag van de test zijn na zo’n 24 tot maximaal 48 uur bekend. Als je positief bent getest neemt de GGD contact met je op om de verdere acties af te stemmen.

Gerda Curfs was – telefonisch – telefonisch te gast in Studio Stadkamer , het lunchprogramma dat vier keer per week – tussen 12 en 14 uur – live wordt opgenomen in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

 

We voeren nu zo’n 350 testen per dag uit. Maar dat kan heel makkelijk opschalen naar zo’n 700 – 900 testen per dag. Tot nu toe testte één à anderhalf procent van de personen positief op Covid 19 Gerda Curfs, Verpleegkundige Infectieziektebestrijding bij GGD IJsselland

 

Het landelijke Coronatest-afsprakennummer, waar iedereen met klachten van het coronavirus zich kan melden om getest te worden, werd deze week gelanceerd en is zeker op de eerste dag massaal gebeld. Doordat mensen meerdere keren probeerden te bellen ontstond een toestroom van 323.000 telefoontjes. Die toestroom was zo groot dat de systemen overbelast raakten en gedurende de dag minder mensen een afspraak konden maken dan voorzien.

Bel alleen met klachten passend bij het coronavirus

“Het is belangrijk dat mensen mét klachten van het coronavirus, zoals hoesten, verkoudheid of verhoging, snel bij één van de GGD’en terecht kunnen voor een test. Daarom een dringende oproep aan mensen zónder klachten of met algemene vragen om het afsprakennummer niet te bellen. De eerste dag belde 1 op de 4 mensen om andere redenen dan voor een afspraak. Daarvoor is het nummer 0800-1351. Bovendien benadruk ik graag nogmaals dat deze test alleen laat zien of je op dit moment besmet bent met het virus, niet of je het al gehad hebt”, aldus Sjaak de Gouw de directeur GGD Hollands Midden en portefeuillehouder Infectieziektebestrijding van GGD GHOR Nederland. Duidelijke informatie over voor wie de test bedoeld is, is te vinden op de site van de Rijksoverheid

Op de Boerendanserdijk in Zwolle is één van de vier testlocaties te vinden  van de GGD IJsselland. Je kunt daar alleen terecht als je via het landelijke nummer een afspraak hebt gemaakt. Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende

Het callcenter is iedere dag bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur om afspraken te maken. De eerste dag werden er landelijk  5.478 afspraken gemaakt om een test te doen bij één van de ruim 80 teststraten in Nederland. Daarvan werden er direct al 1.146 De GGD’en verwachten dat de komende tijd het aantal afspraken en tests zal toenemen. “Iedere persoon die zorgen heeft en lang moet wachten, is er één te veel, dus we hopen dat we de komende dagen alle mensen die klachten hebben passend bij het coronavirus en die getest willen worden, te woord kunnen staan en voor hen een afspraak in kunnen plannen”, besluit De Gouw.

Het telefoonnummer is dus bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het coronavirus. Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie. De beller krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Uitslag testen

Zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt er binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Als er sprake is van een besmetting met corona belt de regionale GGD en start het bron- en contactonderzoek. Vanaf het moment dat iemand klachten krijgt, blijft die persoon thuis en is daarmee in isolatie. Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 

De nieuwe testlocatie zit onder Bowlen & Zo, vlakbij het PEC-stadion. Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende

Gerelateerde artikelen

Back to top button