EconomieNieuws uit ZwolleOndernemend nieuwsVan onze partners

Zo wordt een smartphone na verlies of diefstal waardeloos gemaakt

Zwolle – Volgens cijfers van de Nederlandse overheid werden er in 2017 in ons land 43.000 mobiele telefoons gestolen. Dat aantal staat nog los van de vele toestellen die jaarlijks verloren raken. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld een dief of oneerlijke vinder van de onrechtmatig verkregen nieuwe aanwinst kan profiteren, kunnen een aantal preventiemaatregelen worden genomen.

Zet de telefoon op slot

Geen gebruikmaken van een wachtwoord of pincode voor het beveiligen van het toestel is eigenlijk vragen om problemen. Wanneer een ongenode gast zich zo gemakkelijk toegang tot een smartphone kan verschaffen, kan deze niet alleen allerlei zeer persoonlijke gegevens inzien maar ook de fabrieksinstelling van het apparaat terugzetten waardoor traceren van het toestel erg lastig wordt. Het is wellicht een beetje frustrerend om elke keer een wachtwoord of pincode in te moeten typen als de telefoon gebruikt wordt, maar dit maakt het dieven wel een heel stuk lastiger om van het gestolen apparaat te kunnen profiteren. Kies bij het instellen van een wachtwoord of pincode altijd voor moeilijk te raden combinaties en dus niet voor voor de hand liggende varianten, zoals 0000, 1234 of de geboortedatum van de telefoonbezitter. En veel smartphones hebben tegenwoordig de optie om deze te openen via een vingerafdrukscanner. Dan kun alleen jij de telefoon unlocken.

Gestolen smartphones zijn hun geld dubbel en dwars waard

Sluwe telefoondieven begrijpen maar al te goed dat een gestolen smartphone op meerdere manieren in klinkende munt omgezet kan worden. Niet alleen het toestel zelf is een waardevol item dat bij verkoop cash op kan leveren, maar ook de simkaart kan goud waard zijn als deze niet beveiligd is. Criminelen die op dat vlak georganiseerd en structureel te werk gaan, zorgen er in eerste instantie voor dat ze eigenaar van dure telefoon- en sms-betaaldiensten worden. Met behulp van de onversleutelde simkaart van de slachtoffers wordt vervolgens naar die dure diensten gebeld, zodat deze personen naast een gestolen of verloren telefoon ook met een torenhoge telefoonrekening worden opgezadeld. Dit kan helaas dus ook gebeuren als een abonnee middels tarieven voor sim only vergelijken zijn of haar uiterste best had gedaan om zo goedkoop mogelijk uit te zijn.

Voorzie ook de simkaart van een code

De zojuist genoemde probleemsituaties met de simkaart zijn overigens gemakkelijk te voorkomen door ook in dit geval een unieke pincode in te stellen die daarmee de sim beveiligt. Wanneer de persoon die de telefoon gestolen of gevonden heeft drie keer een foutieve pincode intypt, wordt de simkaart namelijk geblokkeerd. Deze blokkade kan dan alleen met behulp van een PUK-code weer worden opgeheven. Ongewenst naar dure betaaldiensten bellen en sms’en, kan daarnaast – bij wijze van extra beveiligingslaag – ook via praktisch elke telecomprovider voorkomen worden. In veel gevallen kunnen abonnees via de webinterface van hun provider de instellingen van hun reguliere abonnement of sim only vergelijken een daar de kiezen voor specifieke nummerblokkades.

Na verlies of diefstal gericht actie ondernemen

Is het leed al geschied en de smartphone spoorloos verdwenen? Ook dan is het nog steeds mogelijk om de dief of oneerlijke vinder flink te frustreren en uiteindelijk op te schepen met een waardeloos apparaat. Veel moderne smartphones kunnen namelijk ook op afstand onklaar worden gemaakt. Daarvoor dient de telefoon dan wel boefproof gemaakt te worden. Hoe dat precies in z’n werk gaat legt de Nederlandse overheid op een speciale boefproof-website aan telefoonbezitters uit. Niet in het bezit van een moderne telefoon? Dan bieden los te installeren apps in veel gevallen een soortgelijke functionaliteit aan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button