Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zo herdenken we vandaag; alleen, maar toch samen

Zwolle – Dit jaar maken we 4 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. En iedereen kan van huis uit meedoen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.

Wat kunt u thuis doen op 4 mei?

Op 4 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar de Nationale Herdenking. U kunt ook thuis meedoen aan de herdenking.

Vlag halfstok hangen

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Kunt u geen vlag uithangen en wilt u toch uiting geven aan uw betrokkenheid bij 4 en 5 mei? Download dan de ik herdenk-poster en hang deze op 4 en 5 mei voor uw raam.

Taptoe spelen

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur.

Meer informatie over het Taptoe-signaal, het verschil met de Last Post en de partituur kunt u hier vinden.

Wilhelmus zingen

Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis het eerste couplet mee te zingen.

De tekst van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus kunt u hier vinden.

Bloemen leggen

Bij  ruim 3900 oorlogsmonumenten kon virtueel een bloem worden gelegd. Het Comité 4 en 5 mei verdeelt de bloemen vandaag over alle monumenten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button