Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zieke kastanjes Thorbeckegracht worden vervangen door iepen

Zwolle – Vanaf komende maandag 12 september vervangt de gemeente Zwolle de rode kastanjes aan de Thorbeckegracht met nieuwe iepen. De kastanjes zijn besmet met de kastanjebloedingsziekte waarvoor tot op heden geen behandeling mogelijk is. De nieuwe bomen zijn resistent tegen de iepziekte. Het werk van de eerste fase duurt tot 4 november aanstaande.

In 2013 zijn de toenmalige rode kastanjes vervangen door nieuwe bomen, ook weer rode kastanjes. De oude bomen waren ziek, besmet met de kastanjebloedingsziekte. Men schatte toen in dat de ziekte onder controle was. Echter, het blijkt nu dat ook de jonge kastanjes door dezelfde ziekte aangetast zijn. De gemeente is daarom genoodzaakt alle kastanjes aan de Thorbeckegracht te vervangen.

Amsterdamse grachtengordel

Zwolle heeft gekozen voor iepen die resistent zijn tegen de bekende iepziekte. Om de verspreiding van nieuwe ziektes te beperken en om de diversiteit te vergroten, krijgt de Thorbeckegracht twee varianten namelijk de Ulmus ‘New Horizon’ en de Ulmus ‘Rebona’. Deze soort is goed bestand tegen het ‘stadsleven’ waarbij de groeimogelijkheden door onder andere de bestrating beperkt zijn. Door de nieuwe bomen krijgt de Thorbeckegracht in de toekomst de uitstraling van de Amsterdamse grachtengordel. Amsterdam telt de grootste iepenpopulatie ter wereld. Ook in Zwolle groeien iepen op steeds meer plekken. De volwassen iepen zijn te zien onder meer aan de Hortensiastraat en Westenholterallee.

Werkzaamheden

De eerste fase van de werkzaamheden vindt plaats tussen 12 september en 4 november 2016 en omvat het gedeelte Thorbeckegracht tussen het Pelserbrugje en de Diezerpoortenplas. Onder de bestaande parkeerplaatsen past men dit keer ook grondverbetering toe. Dit vergroot de bewortelbare ruimte voor de bomen aanzienlijk. De tweede fase staat in het najaar 2017 ingepland en omvat het gedeelte Thorbeckegracht tussen het Pelserbrugje en het Kraanbolwerk. De laatste vervanging vindt in het najaar 2018 plaats aan de Buitenkant.

Gerelateerde artikelen

Back to top button