112 nieuwsNieuws uit Zwolle

Zeer grote brand bij oude kerncentrale in Dodewaard; hemelsbreed 65 kilometer van Zwolle

UPDATE 13.45 uur
De ANVS (Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming), de officiële rijksoverheidsinstantie meldt: ‘De kerncentrale is sinds 1997 uit bedrijf en er zijn geen splijtstofstaven meer aanwezig. De melding betreft het inschakelen van de brandweer voor een brand op het dak van het ventilatiegebouw. De nucleaire veiligheid is niet in het geding. De ANVS ziet toe op de verdere ontwikkeling en afhandeling van de gebeurtenis.

Dodewaard – Bij de voormalige kernenergiecentrale in Dodewaard is donderdag even voor 12 uur een grote brand ontstaan. Brandweer en politie is massaal uitgerukt om het vuur te bestrijden. Dodewaard ligt hemelsbreed op 65 kilometer afstand van Zwolle.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland Zuid zegt dat de brand vermoedelijk op het dak is ontstaan. Daar liggen mogelijk gasflessen. Veel brandweereenheden zijn bezig met het bestrijden van de brand. Op dit moment worden er metingen verricht. De Veiligheidsregio IJsselland kan op dit moment nog niets zeggen over mogelijke risico’s voor de regio Zwolle. “Als er berichtgeving komt dan gaat dat via Twitter laat de Veiligheidsregio voor onze regio weten.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Meldt aan de NOS dat er geen gevaar voor radioactieve straling is.

De centrale is al sinds 1997 buiten gebruik, maar nog niet ontmanteld. Alle splijtstofstaven zijn eruit gehaald, de centrale is dichtgemetseld. Het wachten is op de sloop van het betonnen blok langs de Waal. Die is pas gepland in 2045.

In de buurt van de kerncentrale wordt iedereen opgeroepen om afstand te houden van de brand. Daardoor krijgen hulpdiensten de ruimte. Wie last heeft van rook krijgt het advies ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button