EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord eind 2021 lager dan voor coronacrisis

Zwolle – De coronacrisis had vooral tijdens de eerste coronagolf veel invloed op de arbeidsmarkt. De WW-uitkeringen stegen daardoor in 2020. De toename in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord was wel kleiner dan landelijk. In 2021 daalde de WW juist sterk en kwam lager uit dan voor de crisis.

Ook in december dalen WW-uitkeringen in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe
Eind december 2021 verstrekte UWV 6.100 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,0% (-60 uitkeringen). Landelijk was juist sprake van een lichte toename van 1,3%.

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 33,0%, oftewel 3.009 uitkeringen. Deze afname is vrijwel gelijk aan de landelijke daling het afgelopen jaar (-32,9%).

WW-uitkeringen in Twente stijgen in december

Eind december 2021 verstrekte UWV 6.431 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 3,0% (+189 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke toename van 1,3%.
Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Twente is 30,9%, oftewel 2.873 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-32,9%).

In Regio Zwolle nemen WW-uitkeringen in december toe

Eind december 2021 verstrekte UWV 4.773 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 3,1% (+145 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke toename van 1,3%.
Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Regio Zwolle is 31,4%, oftewel 2.182 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-32,9%).

Ondanks lockdowns een derde minder WW-uitkeringen in tweede coronajaar

Terugkijkend naar de afgelopen twee jaren, had de coronacrisis met name in 2020 veel invloed op de arbeidsmarkt. Vooral tijdens de eerste coronagolf (vanaf maart 2020) liep het aantal WW-uitkeringen flink op. Daarna daalde de WW, onder andere door de steunpakketten van het kabinet. Dit voorkwam veel ontslagen.

Toch namen de uitkeringen dat jaar wel toe; eind 2020 verstrekte UWV meer WW-uitkeringen dan eind 2019. Die toename was in Regio Zwolle (+13%), de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe (+18%) en Twente (+21%) wel kleiner dan landelijk (+28%). Een verklaring is de regionale sectorstructuur. Zo hebben alle drie de regio’s relatief veel banen in de zorg & welzijn. In deze sector daalden de WW-uitkeringen juist in 2020.

Ondanks verschillende lockdowns herstelden de economie en arbeidsmarkt zich in 2021. De WW-uitkeringen namen sterk af, en kwamen duidelijk lager uit dan voor de coronacrisis. In een jaar tijd daalde dit aantal met circa een derde, zowel landelijk als in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/

Gerelateerde artikelen

Back to top button