KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbal

VV Berkum speelt gelijk tegen Staphorst

Zwolle – VV Berkum heeft in eigen huis in de oefenwedstrijd tegen Staphorst met 1-1 gelijkgespeeld. Daar mochten de gasten, die een divisie hoger spelen, niet over mopperen want Berkum deelde vooral vóór rust lange tijd de lakens uit en gaf pas in de slotfase de winst uit handen.

Het eerste kwartier én de eerste kansen waren overigens voor Staphorst. Zo dook spits Martijn Brakke in de 12e minuut voor het Zwolse doel op, maar keeper Finn Jordans keerde zijn inzet en even later bracht de Berkum-doelman na een corner opnieuw een prima redding op zijn naam.

Rush

De Zwollenaren namen vrijwel direct daarna het heft in handen. Na een fraaie rush over rechts zette Nick Kleen goed voor maar Dean Vreugdenhil wist vervolgens de geboden reuzekans niet te verzilveren. In de 26e minuut was het wél raak voor de Zwolse vierdedivisionist. Nadat de bal nogal knullig was verspeeld in de Staphorst-defensie lag het centrum bij de bezoekers wijd open. Een inzet van Vreugdenhil keerde men nog, maar uit de rebound kon Vince van den Anker de 1-0 binnen schuiven. De Zwollenaren waren even later hard op weg om hun voorsprong verder uit te bouwen, opnieuw na een knappe rush van Kleen, maar een daarop volgend schot van Lars van Gerner is gekeerd door de paal van het Staphorst-doel.

Na rust bracht Staphorst-trainer Yoram Hendriks bijna een half elftal aan vervangers binnen de lijnen en dat had effect. De gasten zorgden voor meer dreiging, al ontbrak lange tijd de finesse in de afwerking. Berkum leek ongeveer een kwartier voor het slot zelfs weer verder weg te lopen, toen Jens Hutten een snelle aanval doeltreffend afrondde. De arbitrage had echter geconstateerd dat er een speler hinderlijk buitenspel had gestaan, zodat de treffer werd geannuleerd.

Succes

Staphorst bleef druk zetten om de stand een draaglijker aanzien te geven en dat leverde in de 83e minuut eindelijk succes op. De meegekomen verdediger Kjelt Engbers kwam in balbezit, haalde van afstand uit en zag zijn schot in het Berkum-doel verdwijnen: 1-1. Daarbij bleef het, ondanks een verder aandringend Staphorst, ook omdat Berkum kort voor het slot ontsnapte aan een penalty en verdediger Dennis Horstman een bal vlak voor de Zwolse doellijn weghaalde.

Berkum pakte zo een verdienstelijke remise, waar trainer Eduard Lindeboom verder mee kan. Wél stak een euvel de kop weer op dat zijn ploeg in de competitie ook vaak parten speelt: op enkele beslissende momenten wisten de Zwollenaren de trekker niet over te halen. De Vegtlust-bewoners weten dus waaraan gewerkt moet worden!

Berkum-Staphorst, 6 januari 2024 (oefenwedstrijd)

Eindstand: 1-1 (0-1)
Scheidsrechter: Pieter Tanja
Doelpunten: 26. Vince van den Anker (1-0), 83. Kjelt Engbers (1-1)