Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Winnaars Minecrafttoernooi 2019 bekend

Zwolle – Tijdens het jaarlijkse Minecrafttoernooi van half juni tot juli bouwden 31 deelnemers van zes tot zestien jaar een aantal verdwenen gebouwen in Zwolle. De deelnemers voerden historisch onderzoek uit en spendeerden vervolgens vele uren in Minecraft. Het resultaat was de stad Zwolle met gebouwen die nu al lang niet meer te zien zijn.

Het thema van het Minecrafttoernooi van dit jaar was de verdwenen stad. Karakteristieke gebouwen uit het verleden, zoals Diezerpoort, het Gouverneurshuis en het Eekmolenbolwerk, zijn door een groep enthousiaste Minecraftspelers weer tot leven geroepen. Om te kunnen bouwen moesten de deelnemers zich verdiepen in de geschiedenis van de stad Zwolle. Dit deden ze door een bezoek te brengen aan het Historisch Centrum Overijssel, waar ze informatie en tekeningen konden bekijken van het door hen gekozen gebouw.

Een jury bestaande uit Henry Kranenborg (Gemeente Zwolle), Astrid Vrolijk – De Mooi (directeur Stadkamer) en Monique Schuttenbeld (Wethouder Erfgoed en Cultuur) heeft de inzendingen beoordeeld en drie winnaars uitgekozen.

De winnaar in de categorie 6-10 jaar is een duo Dene Jorna en Fenn Topper, zij bouwden het Gouverneurshuis na met speciale aandacht voor het interieur. In de categorie 11-15 jaar wint Remco Meinen met het prachtig en gedetailleerd nabouwen van de IJsselcentrale. De originaliteitsprijs gaat naar Hanna Bergwerff met de Havezathe Werkeren, waarbij het gebouw werd toegelicht door tekstbordjes die de nieuwsgierigheid opwekten.

De drie prijswinnaars presenteren hun gebouw op 14 september tijdens Open Monumentendag in de Grote Kerk. Bezoekers kunnen de gebouwen van de buiten- en binnenkant bekijken in virtual reality en vervolgens stemmen voor de publieksprijs.

Gerelateerde artikelen

Back to top button