Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Winnaars Britten Vioolconcours 2018 bekend

Zwolle – Het 9e Britten Concours, ditmaal voor de violisten, werd afgelopen weekend gehouden in het ArtEZ Conservatorium. Stichting Benjamin Britten Orkesten en ArtEZ, samen verantwoordelijk voor de organisatie, kijken terug op een zeer geslaagde editie waarbij het niveau weer uitzonderlijk hoog was.

Het concours, dat in de loop der jaren een belangrijke positie heeft gekregen in het landelijke concoursveld, telde 43 deelnemers afkomstig uit het hele land. Beide dagen was het bij ArtEZ een drukte van belang. Niet alleen vrienden en familie, maar ook vele andere belangstellenden volgden de presentaties van de jonge strijktalenten. De deelnemers speelden de sterren van de hemel en zorgden regelmatig voor ontroering, maar ook voor groot enthousiasme bij het publiek. Het was dan ook niet eenvoudig kiezen voor de jury. Na rijp beraad kwam men zondag aan het eind van de middag tot de volgende winnaars.

Winnaars

In Categorie I 10 t/m 12 jaar ging de 1e prijs naar Marcel Sutedja. “Elke keer dat ik op mijn viool speel word ik hartstikke blij”, aldus de tienjarige Marcel. De 2e prijs ging naar Lidewij Westerhof en de 3e naar Pippa Schot. Carmen de la Cruz Tortosa en Charlotte Kouwe wonnen de aanmoedigingsprijs.

In Categorie II 13 t/m 15 jaar kwam Anna Maring als terechte winnaar uit de bus. Anna speelt bij het Haydn Jeugd Strijkorkest en zit in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium. De 2e prijs ging naar Kaya Gür en de 3e naar Xander Wassenaar Wagenberg. Lente van Dijk en Dario Hulsing kregen de aanmoedigingsprijs.

In Categorie III 16 t/m 18 jaar won Yente Lottman de 1e prijs. Yente speelt al sinds haar vierde viool. Ze speelt in het Nederlands Jeugd Strijkorkest en sinds dit jaar zit ze op de Sweelinck Academie van het Conservatorium Amsterdam. De 2e prijs in deze categorie ging naar Jelte van Putten en Martine Velthuis won de 3e prijs.

 

Masterclass van Maria Milstein

De winnaars van het Britten Vioolconcours krijgen een masterclass aangeboden van de fantastische violiste Maria Milstein, die onlangs de Nederlandse Muziekprijs ontving. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op 15 april tijdens Britten in Concert, het jaarlijkse grote concert van het Britten Jeugd Strijkorkest in Theater de Spiegel. De 1e prijs winnaars spelen dan solo met ‘het Britten’. Ook de internationaal bekende topviolist Daniel Rowland, bekend van o.a. het Brodsky kwartet, is als solist te beluisteren, hij verzorgt dit jaar het gastoptreden bij Britten in Concert.

Kaarten voor Britten in Concert zijn verkrijgbaar via www.zwolsetheaters.nl.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button