EconomieKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Zwolle gaat van regionaal naar lokaal arbeidsmarktbeleid met nieuwe visie

Zwolle – Er is op het gebied van het arbeidsmarktbeleid nog een slag te maken in Zwolle. Er is bijvoorbeeld behoefte aan een doorvertaling van het regionale arbeidsmarktbeleid naar een lokale visie. Dat blijkt uit een brief die wethouder Paul Guldemond stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Naast arbeidsmarktbeleid is er ook een visie nodig op arbeidsparticipatie. Er is een tussenrapportage over vastgesteld waarin men zich afvraagt welk beleid er is geformuleerd, hoe de participatieketen functioneert, hoe
Zwolle opereert binnen de arbeidsmarktregio, en welke cijfers men kent en welke initiatieven er lopen.

De visie op arbeidsparticipatie en de visie op lokaal arbeidsmarktbeleid kennen een aantal wettelijke begrenzingen. Namelijk de Participatiewet, de Wet Sociale Werkvoorziening en de wet SUWI. Deze zijn echter daarnaast verweven met tal van andere beleidsterreinen, zoals inburgering, voortijdig schoolverlaten/Doorstroompunt, de Sociale Basis, onderwijs, impactondernemen, de Human Capital Agenda, bestaanszekerheid en economie.

Doel

Het doel van het opstellen van deze visies is het versterken van de keten rond arbeidsparticipatie, zodat deze beter kan functioneren en de gemeente het potentieel van haar inwoners, die tijdelijk langs de kant staan, beter in beeld krijgt en kan benutten. Daarnaast wil het college de rol van Zwolle en de samenwerking op het terrein
van de regionale arbeidsmarkt versterken, zodat men ook op die manier het potentieel van inwoners beter kan benutten en inwoners beter kan ondersteunen.

Om de samenhang in het arbeidsmarktbeleid en de visie op arbeidsparticipatie te waarborgen zijn er een aantal dingen voorzien, zoals welke focus er ligt op de te onderscheiden groepen in de Participatiewet (kansrijk, alleenstaand, leeftijdscategorie, jongeren, etc.) en welke accenten er aangebracht worden binnen de uitvoering van de Participatiewet. Ook staat in die visie verwoord wat participatie precies inhoudt, als het gaat om statushouders.

In de participatie keten is duidelijk gemaakt welke prestaties de gemeente verwacht van de verschillende actoren, op welke groep inwoners zij zich richten, wie de regie heeft in processen en hoe de samenwerking binnen de keten wordt vormgegeven. Bovendien is er behoefte aan een dashboard waar alle actuele informatie in staat. Tevens is er behoefte aan een helder verhaal wat werkgevers van de gemeente mogen en kunnen verwachten. Inmiddels wordt hier aan gewerkt en is o.a. de ‘Stimuleringsaanpak Impact ondernemen’ vastgesteld.

Verweven

Beide onderwerpen, arbeidsmarktbeleid en arbeidsparticipatie, zijn met elkaar verweven. Ze richten zich immers op de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en op kwetsbare inwoners. Hetzij met een betaalde baan, hetzij met een uitkering. Daarom is de intentie van de gemeente om beide onderwerpen in één visie te vervatten en deze in het tweede kwartaal van 2024 ter besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button