112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Wijkboerderijen de Klooienberg en Eemhoeve eerste vuurwerkvrije zones

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft de gebieden rondom wijkboerderij De Klooienberg en wijkboerderij De Eemhoeve tijdens de jaarwisseling 2019/2020 aangewezen als vuurwerkvrije zone. Er geldt een vuurwerkverbod en daar wordt ook op gecontroleerd. De twee gebieden zijn vuurwerkvrij vanwege het dierenwelzijn.

De gebieden zijn aangewezen als vuurwerkvrij in overleg met Travers, de beheerder van de wijkboerderijen. Travers heeft verzocht om een vuurwerkvrij gebied, omdat de dieren rond oud en nieuw vaak onrustig zijn. Ze schrikken van het vuurwerk en dat geeft angst en stress. Het vuurwerkverbod moet de dieren tegen deze negatieve effecten van vuurwerk beschermen.

© RTV Focus – Matthijs van Os

Wat betekent een vuurwerkvrij gebied?

In een verplicht vuurwerkvrij gebied is het verboden vuurwerk af te steken. Het vuurwerkverbod geldt tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Daarbuiten is vuurwerk afsteken sowieso verboden. Het verbod is zichtbaar door borden en spandoeken. Handhavers controleren of iedereen zich aan er aan houdt. Mensen die toch vuurwerk af steken in het gebied kunnen een boete krijgen.

 

 

Welk gebied is precies vuurwerkvrij?

  • Het vuurwerkverbod rondom wijkboerderij De Klooienberg geldt in het (groen)gebied tussen de Bachlaan, het Zwarte Water en de Klooienberglaan tot aan de Prinses Margiethaven. Ook het hondenlosloopterrein valt binnen het vuurwerkvrije gebied.
  • Het vuurwerkverbod rondom wijkboerderij De Eemhoeve geldt in het (groen)gebied tussen de Middelweg, de kruising Eemlaan/Eempad, De Dobbe-vijver en het wandelpad van de Middelweg naar de vijver.

Proef met vuurwerkvrije gebieden

De gemeente wijst dit jaar voor het eerst gebieden aan als verplicht vuurwerkvrij. Dit is een proef, die zich richt op ‘kwetsbare’ locaties. In gesprek met eigenaren van de locaties is gekeken of een vuurwerkverbod wenselijk en haalbaar was. Naast de wijkboerderijen zijn er in Zwolle meer ‘kwetsbare locaties’, zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen of natuurgebieden. Met de twee vuurwerkvrije gebieden wil de gemeente op kleine schaal ervaring opdoen en nagaan of dit helpt om vuurwerkoverlast terug te dringen. De proef wordt na de jaarwisseling geëvalueerd.

© RTV Focus – Matthijs van Os

Gerelateerde artikelen

Back to top button