Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Wethouder Ed Anker onthult Barmhartige Samaritaan op gevel appartementencomplex

Zwolle – Wethouder Ed Anker heeft donderdagochtend het beeld ‘de Barmhartige Samaritaan’ op de gevel van het nieuwe appartementencomplex van SWZ aan de Luttenbergstraat onthuld. Dit gebeurde door de coronamaatregelen zonder publiek. Het beeld werd gemaakt door Auguste Manche en prijkte vroeger op de zusterflat De Weezenlanden. Nu is het weer te bewonderen op de gevel van het appartementencomplex ‘De Samaritaan’ op nagenoeg dezelfde plek. De wethouder is daar heel blij mee. “Telkens als je langs het ziekenhuis reed, zag je dit kunstwerk. Er zijn veel mensen in de stad die een bijzondere relatie met dit kunstwerk hebben. Fantastisch dat het gelukt is dit kunstwerk voor Zwolle te behouden”.

Trots op het eindresultaat

Het appartementencomplex ‘De Samaritaan’ bestaat uit 36 duurzame sociale huurappartementen. Projectontwikkelaar Novaform realiseerde deze in opdracht van SWZ. De appartementen zijn inmiddels opgeleverd aan de nieuwe bewoners. SWZ is blij met het eindresultaat, aldus Freerk Wind, directeur-bestuurder a.i. bij SWZ: “Bewoners wonen dichtbij de binnenstad in een duurzaam appartement met vloerverwarming en koken gasloos. Echt een gebouw van nu waar een herkenbaar element van vroeger is hergebruikt. Fijn dat iedereen nu weer kan genieten van het gevelreliëf De Barmhartige Samaritaan.”

Doorstroomregeling

Bij de verhuur van 18 appartementen is gebruikgemaakt van een regeling om doorstroom te bevorderen. Bewoners met een eengezinswoning in Zwolle van SWZ, deltaWonen of Openbaar Belang kregen de kans om met voorrang door te stromen naar een gelijkvloers appartement in de binnenstad. Bewoner meneer Wit heeft van deze doorstroomregeling gebruikgemaakt en woont naar eigen zegge fijn. “Ik heb weliswaar minder ruimte, maar alles is wel gelijkvloers en dus toekomstbestendig.”

Video van de onthulling

Omdat het geplande onthullingsmoment met huurders en andere betrokkenen vanwege corona niet door kon gaan, is er een video gemaakt. Hierin zie je wethouder Anker het beeld onthullen, vertellen Freerk Wind (SWZ) en Paul van den Heuvel (Novaform) over de bouw en het resultaat. Ook vertelt huurder meneer Wit over het wonen in ‘De Samaritaan’ en deelt de dochter van de kunstenaar, mevrouw Manche, haar herinneringen over het maken en plaatsen van het reliëf.

Gerelateerde artikelen

Back to top button