BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Watertoren overgedragen aan bewoners

'Icoon voor Zwolse woningmarkt'

Zwolle – De Watertoren aan de Turfmarkt is woensdag overgedragen aan zijn bewoners. De afgelopen periode werd de toren door Nijhuis Bouw ontdaan van zijn schil en omgetoverd van een  – niet meer in gebruik zijnde  – watertoren naar prachtige appartementen. Tot verrassing van velen bleek onder de industrieel aandoende buitenkant een prachtige toren te zitten. De Zwolse woningmarkt is dan ook niet alleen een aantal appartementen rijker maar ook een prachtige icoon dat trots uittorent boven de Turfmarkt-omgeving.

Nijhuis Bouw uit Rijssen kocht de toren al acht jaar geleden, toen al met het plan om er woningen in te vestigen. Dat kostte wat meer tijd dan gepland, maar het resultaat mag er ook volgens Wethouder Wonen Ed Anker wezen: “Zwolle heeft er op woongebied een echt icoon bijgekregen.”

Oud-stadsdichter Paul Gellings keek jaren tegen de – toen nog niet verbouwde – toren aan vanuit zijn zolderraam. Hij werd zo geïnspireerd door de metamorfose van het ‘schaakstuk tussen hoge bomen’ dat hij een speciaal gedicht over de toren schreef. Het gedicht hangt nu in de toren.

Groenvoorziening

Tijdens de officiële opening bood Nijhuis Bouw de bewoners een check aan ter waarde van 1500 euro. Deze zal worden gebruikt om een gezamenlijke groenvoorziening aan te leggen. Want dat is het enige nadeel van zo’n verbouwde watertoren. Balkons en/of tuinen zitten er niet bij.

 

Foto © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Back to top button