Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Wandelen kan nog wel: hakhoutbos Landgoed De Horte

Zwolle – Ook bij Landschap Overijssel zijn veel activiteiten (zoals cursussen en excursies) afgelast i.v.m. het coronavrius. Wandelen kan gelukkig nog wel! Het hakhoutbos op Landgoed De Horte is een heerlijke plek om te wandelen. Verschillende vrijwilligersgroepen, waaronder de Horteploeg, hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om het hakhoutbos te onderhouden. Dat is nodig, want dit soort bossen is onmisbaar voor onze natuur. Bovendien behoren eeuwenoude hakhoutbossen tot het groene erfgoed van Nederland.

Ecologische waarde hakhout

Hakhoutbossen hebben een belangrijke ecologische waarde en zijn onmisbaar in de natuur. Hakhoutbomen van verschillende leeftijden zorgen namelijk voor variatie waardoor dieren als insecten, vogels en reeën vinden er hun leefplek met bescherming en voedsel vinden.

Vrijmaken van begroeiing berk

In de afgelopen maanden zijn o.a. stammen van eikenbomen (bestemd voor hakhout – zogenaamde ‘hakhoutstoven’) vrijgemaakt van andere begroeiing, zoals berk. Jonge berken groeien op lichte plekken sneller dan jonge eiken en oude stoven. Om te voorkomen dat berken gaan domineren waardoor het hakhout het niet redt, worden jonge berken afgezet. Sommige zones leken op het oog vooral begroeid door berken. Tijdens het terugzetten bleek dat er gelukkig ook veel gezonde jonge eiken tussen stonden. Deze jonge aanplant moet straks de nieuwe generatie hakhout gaan vormen.

Broedgelegenheid

De afgezette takken zijn vervolgens in greppels gelegd waardoor broedgelegenheid voor vogels ontstaat. Bovendien vinden kleine zoogdieren een schuilplek in deze ‘takkenrillen’. Zo krijgen de takken een nieuwe ecologische functie. Elk jaar blijft een deel van de bomen staan, zodat verschillen in leeftijdsopbouw ontstaan. Er is dan niet alleen laag hout voor vogels om te nestelen, maar ook soorten die het hogerop zoeken kunnen er terecht. Om te voorkomen dat reeën alle jonge groene uitlopers opeten, wordt een deel van de stoven afgeschermd met takhout.

Eeuwenoude vorm van bosbeheer

Het hakhoutbos op de Horte heeft niet alleen ecologische maar ook cultuurhistorische waarde. Van oudsher was hier al een hakhoutbos waar bewoners hun stookhout vandaan haalden. Ook eekschillers waren hier actief voor de leerlooierij. Daarnaast werd eikenhakhout gebruikt voor de palingrokerij vanwege de aromatische geur. Een eeuwenoude beheervorm dus, met bijzondere verhalen.

Benieuwd? Route ‘Landgoedwandeling De Horte’

Het hakhoutbos op Landgoed De Horte is een heerlijke plek om te wandelen. Doordat het bos wat opener is dan gemiddeld, is het er vaak iets warmer. ‘Landgoedwandeling De Horte’ brengt je via strakke lanen, kronkelende paden en verrassende doorkijkjes naar ons eeuwenoude hakhoutbos. Benieuwd? Download de gratis routeapp ‘wandelen in Overijssel’ of bekijk de route via de website. https://www.landschapoverijssel.nl/routes/landgoedwandeling-de-horte

Gerelateerde artikelen

Back to top button